• Ροή Ειδήσεων

    Άρθρο παρέμβαση: ΝΑΙ! Είναι κυνικοί, είναι αδιάφοροι και φιλοχρήματοι


    Ο τίτλος τα λέει όλα: είναι κυνικοί, είναι αδιάφοροι και φιλοχρήματοι. Δε χρειάζεται καν να εξηγήσουμε ποιοι, γιατί είναι προφανές.

    Μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές με τους δεκάδες νεκρούς, μία τραγωδία για την οποία δεν υπήρξε όχι απλά μία παραίτηση, αλλά ούτε καν μία συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων, στο Μαξίμου φαίνεται πως συνεχίζουν σαν να μη συνέβη τίποτα. Business as usual. Το εθνικό πένθος πέρασε, άλλωστε, και πέρασε “αναίμακτα” για την κυβέρνηση. Κανείς δεν κουνήθηκε από τη θέση του.

    Δεν ξέρει κανείς τι να αισθανθεί πια, πραγματικά. Θλίψη; Οργή; Απόγνωση; Ποια είναι η φυσιολογική αντίδραση ενός λογικού ανθρώπου σε αυτό το θέατρο του παραλόγου; Τι να σκεφτεί κανείς όταν μετά από μία απίστευτη τραγωδία με πάνω από 80 νεκρούς όλοι οι αρμόδιοι ισχυρίζονται πως όλα ήταν καλώς καμωμένα, πως όλες οι κινήσεις που έγιναν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι σωστές, και εν τέλει πως η ευθύνη για την καταστροφή την έχει η κακιά μας η μοίρα και τα ίδια τα θύματα, γιατί είχαν χτίσει όπως είχαν χτίσει τα σπίτια τους στο Μάτι.

    Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι μία πρωτοφανής αθλιότητα. Έχουμε ξαναδεί πολιτικούς να προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες για κάποια τραγωδία, αποδίδοντάς τις σε αστάθμητους παράγοντες, στην τύχη, σε σκιώδεις συνωμοσίες εναντίον των ιδίων και της χώρας, στους εξωγήινους κλπ. Αλλά κανείς ποτέ δεν τόλμησε να ρίξει την ευθύνη στους νεκρούς, πριν καν συνέλθει η χώρα από το σοκ της τραγωδίας, προτού καν κηδευτούν οι νεκροί, προτού καν προλάβουν οι δικοί τους άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Πρόκειται για ακραίο κυνισμό, για αληθινή πολιτική αλητεία που χαρακτηρίζει όποιον μεταχειρίζεται τέτοια εξοργιστικά επιχειρήματα.

    Και δεν περιμένει κανείς από τόσο κυνικούς ανθρώπους να αισθανθούν το αίσθημα ευθύνης, την ευθιξία, το συνειδησιακό βάρος που πρέπει να φέρουν λόγω της θέσης τους. Όχι, το μόνο αίσθημα που τους τροφοδοτεί είναι ο φόβος μη χάσουν το αξίωμά τους, μη χάσουν τον παχυλό τους μισθό – 7.000 ευρώ παίρνει κάθε μήνα ένας βουλευτής, είναι πολλά τα λεφτά. Είναι απλώς μία σκληρή υπενθύμιση του ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν και ποια είναι η ιδέα που έχουν για το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία.

    Και δεν είναι μόνο κυνικοί. Είναι απροκάλυπτα κυνικοί. Σε σημείο που την Πέμπτη, εν μέσω εθνικού πένθους, είχαν το θράσος να καταθέσουν στη Βουλή τροπολογία με την οποία έδιναν σε “ημετέρους” στις ΔΕΚΟ γενναιόδωρες αυξήσεις αποδοχών. Το ήξεραν πως θα υπήρχαν αντιδράσεις. Αλλά δεν τους ένοιαζε. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να περάσει το δικό τους, αυτό που είχαν υποσχεθεί στους “δικούς τους”.

    Την τροπολογία την πήραν πίσω, βέβαια, μετά την κατακραυγή. Όμως αυτό που μένει είναι το θράσος. Η αδιαφορία, αυτή η απίστευτη αδιαφορία για το τι θα πει ο κόσμος, μία αδιαφορία που πηγάζει και από την επίγνωσή τους ότι έχουν χάσει κάθε έρεισμά τους στην κοινωνία. Οι ίδιοι που τους ψήφισαν, τώρα τους βρίζουν. Η επανεκλογή τους μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ξέρουν ότι το τέλος είναι κοντά, και γι’ αυτό έχουν αποθρασυνθεί, ξέροντας ότι δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν. Μόνο να κερδίσουν, αυτόν τον σταθερό μισθό που μπαίνει στην τσέπη τους κάθε μήνα. Κυνικοί, αδιάφοροι και φιλοχρήματοι. Αυτοί είναι, και ως τέτοιοι θα μείνουν στην ιστορία. Όχι πως τους ενδιαφέρει φυσικά η υστεροφημία τους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ηλίας Ψινάκης: Πάνω απ’ όλα το look και η μόστρα – Κάνει τσίρκο και σόου πάνω στα πτώματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Βίντεο που κόβει την ανάσα: Κάτοικος καταγράφει με το κινητό του την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τραγική ιστορία: Παιδί πυροσβέστη που πάλευε με τις φλόγες στο Μάτι το βρέφος 6 μηνών που πνίγηκε από τους καπνούς



    ΣΧΟΛΙΑ