• Ροή Ειδήσεων

    Με ελεύθερη είσοδο όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι την Πέμπτη 18 Απριλίου

    • NewsRoom
    μουσειο ακροπολης

    Μουσείο της Ακρόπολης


    Ελεύθερη είσοδος θα προσφέρεται για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Απριλίου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων. Η πρόσβαση με ελεύθερη είσοδο θα ισχύσει για όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

    Σημειώνεται ότι η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites). Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου του 1982, με αφορμή ένα συμπόσιο του ICOMOS στην Τυνησία. Από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 1983.

    Στόχος της καθιέρωσης της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, σε ό,τι αφορά στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Με γνώμονα το σκοπό αυτό, διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

    Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.

    Με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο ξεχωριστές εκδηλώσεις.

    Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.

    Από την πλευρά του, το Υπουργείο Πολιτισμού αφιερώνει στα παιδιά την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Για το λόγο αυτό, με σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο ενημερώνει ότι την Τετάρτη, 17 Απριλίου, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και η Γ.Γ του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη θα συναντηθούν στις 10 π.μ. με μαθητές δημοτικών σχολείων στην Ακρόπολη.

    Η αναγγελία της συγκεκριμένης εκδήλωσης αναφέρει τα εξής:

    «Πώς θα αγαπήσουν τα παιδιά την πολιτιστική μας κληρονομιά; Τι γνωρίζουν για την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα; Πώς ερμηνεύουν ότι περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο; Γιατί την επισκέπτονται άνθρωποι από τα πέρατα του κόσμου; Τι σημαίνει για την ταυτότητά μας;

    Μια συνάντηση κι ένας δημιουργικός διάλογος με τα παιδιά, για όσα σημαίνει η Ακρόπολη και γιατί είναι παγκοσμίως συνδεδεμένη με τις ιδέες της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Δημοκρατίας, που παραμένουν σύγχρονες στους αιώνες.

    Οι μαθητές θα επισκεφθούν το κορυφαίο μνημείο του Παρθενώνα, που σηματοδοτεί για όλο τον κόσμο την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

    Μια συνάντηση με σκοπό να φέρει κοντά στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τους νεότερους πολίτες της χώρας, με τρόπο συμμετοχικό και βιωματικό και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων της Διεύθυνσης Μουσείων και της Εφορείας της πόλης των Αθηνών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Στάμος: Μετάληψη αφηρημένου εξπρεσιονισμού» στο Μουσείο Μπουζιάνη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Νοτοπούλου: Μουσείο «ερωτικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου» θέλει να ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένας μοναδικός θησαυρός στο Μουσείο Μπενάκη



    ΣΧΟΛΙΑ