• Ροή Ειδήσεων

    Λιαργκόβας: Οι αγορές φοβούνται την επιστροφή του «δώσ’ τα όλα» – Κρίνουν τι λέγεται και είναι εκδικητικές

    • NewsRoom
    Λιαργκόβας

    Παναγιώτης Λιαργκόβας, τέως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής


    H καχυποψία των αγορών γύρω από την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση μετά την έξοδο από το μνημόνιο είναι, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο λόγος που η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη, παρά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου δεν έχει πέσει κάτω από το 4% μετά την 21η Αυγούστου, ενώ την Παρασκευή επέστρεψε στο επίπεδο του 4,40%, σε υψηλό δύο μηνών. Σύμφωνα με τον τέως επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, «το έλλειμμα λόγων – πράξης παραμένει, και σε αυτό οφείλεται η υψηλή απόδοση του δεκαετούς ομολόγου».

    Ο καθηγητής Οικονομικών υποστήριξε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως οι αγορές φοβούνται το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ενώ δεν υπάρχει αξιοπιστία στην οικονομική πολιτική. «Μας βλέπουν με καχυποψία και θεωρούν ότι το «δώσ’ τα όλα» μπορεί να επαναληφθεί» δήλωσε ο κ. Λιαργκόβας.

    Ο κ. Λιαρκόβας δήλωσε πως «υπήρξαν λάθη στον τρόπο που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια». «Χρειάζεται έμφαση στην ανάπτυξη, στο ΑΕΠ, οι φόροι και οι εισφορές πρέπει να μειωθούν…», τόνισε, ενώ διερωτήθηκε «γιατί να μην έχουμε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδιωτικά ιδρύματα όπως στην Κύπρο που συνεισφέρουν στο ΑΕΠ;»

    Ερωτηθείς για την περικοπή των συντάξεων σημείωσε ότι «είναι νωρίς ακόμα για να πούμε αν δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Θα προτιμούσα να ήμασταν συνεπείς από την αρχή, πάρα να βάζουμε το μέτρο να επιβάλουμε υπερφορολογήσεις και υπερπλεονάσματα»

    Και πρόσθεσε: «χρειάζονται προσεκτικά βήματα αν γίνει κάτι με τις συντάξεις να το δούμε, να το υλοποιήσουμε χωρίς να το συζητάμε, γιατί όταν το συζητάμε μας ακούν οι αγορές, μας αξιολογούν, κρίνουν τι έχουμε πει πριν και μετά και είναι εκδικητικές, ανεβάζουν τα επιτόκια».

    Να σημειωθεί ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε την Παρασκευή ότι «η συζήτηση για το εάν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων είναι πρόωρη», ενώ συνέστησε προσοχή στα δημοσιονομικά, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν μπορεί να μην απαιτούνται μέτρα, ωστόσο ο οικονομικός κύκλος μπορεί να αλλάξει.

    Τέλος, ο κ. Λιαργκόβας εκτίμησε πως «η Τουρκία αναγκαστικά θα καταφύγει στο ΔΝΤ».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Φίλης έσπασε τη σιωπή του με «καρφιά» κατά του Τσίπρα – «Τέτοια πειράματα, όπου επιχειρήθηκαν, είχαν κακό τέλος»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας: Πρώτη φορά πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο δικής του κυβέρνησης στη ΔΕΘ



    ΣΧΟΛΙΑ