• Ροή Ειδήσεων

    Λέσβος: Εκκενώνεται το τμήμα του Πλωμαρίου που επλήγη από κατολισθήσεις – Τι λέει ο καθηγητής γεωλογίας Ευθ. Λέκκας

    • NewsRoom

    Κατολίσθηση βράχων στο Πλωμάρι


    Την οριοθέτηση και την άμεση εκκένωση του τμήματος του Πλωμαρίου που επλήγη από τις κατολισθήσεις αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

    Το όργανο συνεδρίασε στο Πλωμάρι το μεσημέρι της Κυριακής και κατέληξε στις αποφάσεις του αφού έλαβε υπόψη και τη γνώμη του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμη Λέκκα που μαζί με επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο της κατολίσθησης αλλά και στο τμήμα του οικισμού που επλήγη από το φαινόμενο.

    Σύμφωνα με την απόφαση, το τμήμα του οικισμού Πλωμαρίου που οριοθετήθηκε ότι επλήγη από την κατολίσθηση, περιλαμβάνει 29 κτίσματα εκ των οποίων 15 σπίτια, η εκκένωση δε αφορά συνολικά 37 άτομα.

    Κατολίσθηση βράχων στο Πλωμάρι
    Κατολίσθηση βράχων στο Πλωμάρι

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής. Η περιοχή αυτή, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση».

    Κατολίσθηση βράχων στο Πλωμάρι

    «Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι», κατέληξε ο κ. Λέκας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μεγάλη κατολίσθηση βράχων στην Λέσβο: Καταπλάκωσε σπίτια – Χάθηκαν περιουσίες (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ