• Ροή Ειδήσεων

    H αλήθεια για την Τράπεζα Πειραιώς και τι γίνεται στη Alpha Bank

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ιδού η αλήθεια για την Τράπεζα Πειραιώς  

    Προ ημερών (30 Οκτωβρίου 2018) σας γράφαμε για τη Τράπεζα Πειραιώς. Και σας λέγαμε κάντε υπομονή εως το τέλος Δεκεμβρίου για να μάθετε τα νέα. Επειδή λοιπόν μας ρωτάνε πολλοί, σας το αποκαλύπτουμε λίγο νωρίτερα. Ο SSM (Single Supervisory Mechanism) λοιπόν , λέγεται οτι, θα δώσει διορία εως τον Σεπτέμβριο του 2019 για να βρει τα κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ (TIER II)  που χρειάζεται η Πειραιώς.   Λογικό ειναι άλλωστε. Οι αγορές ειναι “φουρτουνιασμένες” (Ιταλία κλπ)  και η Ελλάδα έχει μπροστά της μεγάλες περιπέτειες εως τις Εθνικές εκλογές.  Άρα η διοίκηση υπο τον Χρήστο Μεγάλου έπρεπε να έχει χρόνο μπροστά της για να σχεδιάσει τα επόμενα βηματά της.

    Ο SSM δεν ήθελε τον Φιλάρετο

    Ο Σπύρος Φιλάρετος πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να φθάσει στον τελικό γύρο διεκδίκησης της θέσης του CEO της Alpha Bank, δηλαδή ήταν fit and proper. Ωστόσο, δεν πληρούσε μία: Είναι μέλος της οικογένειας Κωστόπουλου, κι αυτό για την στρατηγική που ακολουθεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για την διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών είναι απαγορευτικό.

    Οι ξένοι, εν προκειμένω οι εποπτικές αρχές, έχουν διαμηνύσει από το 2016 ότι για να επιτευχθεί το τιτάνιο έργο της μείωσης των κόκκινων δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό κομμάτι, πρέπει να πάρουν το τιμόνι στελέχη που δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τα προηγούμενα καθεστώτα διοίκησης.

    Πόσο μάλλον στην περίπτωση του Σπύρου Φιλάρετου, ο οποίος αποτελεί μέλος της οικογένειας. Γι` αυτό λοιπόν η μάχη στην Alpha Bank είναι μεταξύ δύο – εκτός του στενού οικογενειακού συστήματος στελεχών – του Γιώργου Αρώνη και του Βασίλη Ψάλτη.

    Το ποιος θα επικρατήσει θα το μάθουμε προς το τέλος του μήνα… αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις με βάση όσα διαβάσατε παραπάνω…

    Μέσα στον Νοέμβριο το deal της Chipita

    «Φωτιά» έχουν πάρει τα γραφεία της Chipita στην Μεταμόρφωση στο ύψος της Κάτω Κηφισιάς καθώς σύμβουλοι, στελέχη και επιτελείς από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές τακτοποιούν τις τελευταίες νομικού χαρακτήρα λεπτομέρειες για την πώληση της Chipita στην Mondelez.

    Η στήλη σας μεταφέρει με ακρίβεια ότι αυτές τις ώρες διευθετούνται οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με τα joint venture των εμπλεκόμενων στο deal εταιρειών… Μάλιστα, σήμερα θα γίνει ευρεία σύσκεψη επί του θέματος.

    Όσο για το τίμημα τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε μια φήμη ότι θα είναι χαμηλότερο του 1 δις ευρώ. Σας πληροφορούμε ότι το τίμημα προσεγγίζει το 1,5 δις ευρώ!!! Και η συμφωνία θα κλείσει εντός του Νοεμβρίου. 

    Το 80% της Chipita ανήκει στον όμιλο Olayan, το 12% στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το υπόλοιπο 8% το μοιράζονται ο Αχιλλέας Φώλιας, η Μαίρη Χατζάκου και ο Στέλιος-Λαυρέντιος Φρέρης. 

    Αφού ολοκληρωθεί η πώληση ο δαιμόνιος επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα ρίξει το βάρος του στην Νίκας, τα προϊόντα της οποίας θα μπουν στα ράφια που ελέγχει η Mondelez ανά την υφήλιο…

    Χαμόγελα στο ΧΑ

    Οι σορτάκηδες όπως έλεγε στην στήλη στέλεχος της αγοράς που μιλά καθημερινά με τους ξένους επενδυτές δείχνουν να εξαντλούνται εξ ου και πήρε τα πάνω το χρηματιστήριο.

    Ο φίλος μας ποντάρει ότι δεν θα δούμε άμεσα νέο αίμα, ωστόσο όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα 9μηνου που θα ανακοινώσουν μέχρι το τέλος του μήνα οι τράπεζες.

    Αν πείσουν ότι είναι καλύτερα από τους εξαμήνου θα αποφύγουν το ξύλο, όχι ότι θα απογειωθούν…

    Θα πήξουμε στους συνοριο -φύλακες 

    Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν πάρτι για τις προσλήψεις που έρχονται. Πλην αυτών που είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αυτός που έχει μείνει και στο Αιγάλεω, και αφορούν νοσηλευτές, γιατρούς και εκπαιδευτικού η στήλη πληροφορείται ότι ο Αλέξης θα πάρει δωράκι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για περαιτέρω προσλήψεις: συνοριοφύλακες και λιμενικούς!

    Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο-δυνατό…

     



    ΣΧΟΛΙΑ