• Business

    Βελτιώθηκε η θέση της Αθήνας ως επενδυτικός προορισμός στο real estate


    Η θέση της Αθήνας ως επενδυτικός προορισμός στο real estate βελτιώθηκε βάσει της περιοδικής έκθεσης για τις τάσεις στην κτηματαγορά «Emerging Trends in Real Estate- Creating an impact Europe 2019» που δημοσιεύουν από κοινού η PwC και το Urban Land Institute (ULI).

    Σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκέντρωσε με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα (εκπρόσωποι μεγάλων θεσμικών επενδυτών κ.λ.π.) η οποία προηγήθηκε της έκθεσης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά ακινήτων της Αθήνας επιστρέφει, καθώς η πόλη ανεβαίνει 15 θέσεις και κατατάσσεται στον αριθμό 14. Οι επενδυτικές προοπτικές της βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν η πόλη κατατάχθηκε στον αριθμό 5.

    Όπως αναφέρεται από τους αναλυτές τα νέα για την οικονομία της Ελλάδας είναι τα καλύτερα σε σχέση με όλα τα τελευταία χρόνια. Η χώρα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο, δημιουργώντας πιθανότατα τις προϋποθέσεις για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές.

    Ωστόσο, ανάμεσα στις συνεντεύξεις υπάρχουν και δηλώσεις ορισμένων επενδυτών που δεν έχουν πειστεί για τις δυνατότητες της χώρας: «Αυτή τη στιγμή δεν θα πήγαινα στην Αθήνα ή την Κωνσταντινούπολη λόγω του μακροοικονομικού κινδύνου, της αβεβαιότητας και της έλλειψης βάθους των αγορών».

    Επίσης, άλλος επενδυτής παρατηρεί ότι το ευρώ είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αλλά την ίδια στιγμή δεν επιτρέπει την εκ νέου εξισορρόπηση της οικονομίας και προσθέτει ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πολύ αυστηρές δημοσιονομικές απαιτήσεις για αρκετά χρόνια που θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

    Στις συνεντεύξεις ακόμη καταγράφεται η αύξηση των ενοικίων στα γραφεία Α κατηγορίας, η οποία αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και το μειωμένο απόθεμα σε αυτή την κατηγορία ακινήτων, κάτι που δεν βοηθά τις επενδύσεις.

    Σε μια ευρύτερη τοποθέτηση Γερμανός τραπεζίτης εκφράζει ανησυχία για Ισπανία, Πορτογαλία Ιταλία και Ελλάδα για το κατά πόσον θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις οικονομίες τους.

    Γενικότερα τα στελέχη που ηγούνται στον τομέα της ακίνητης περιουσίας παραμένουν αισιόδοξα για τις επιχειρηματικές τους προοπτικές το 2019, αν και λιγότερο από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο, καθώς φαίνεται να ακολουθεί ένα νέος, πιο αργός, κύκλος για τη βιομηχανία του real estate. Στις αιτίες αναφέρονται το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό και το Brexit.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ακτινογραφία» της αγοράς γραφείων στην Αττική: Πού υπάρχει ζήτηση, πώς διαμορφώνονται οι τιμές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατασκευαστικός «πυρετός»: Real estate και τουρισμός αλλάζουν το κέντρο της Αθήνας

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Χρυσικός: Ο άνθρωπος που ανοίγει νέους δρόμους στην Grivalia και στο ελληνικό real estate



    ΣΧΟΛΙΑ