• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η αβεβαιότητα για την επανεκλογή Ερντογάν ρίχνει στο ναδίρ τις τουρκικές μετοχές

    • Bloomberg
    Ερντογάν Τουρκία

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Οι τουρκικές μετοχές δεν έχουν υπάρξει ποτέ άλλοτε τόσο φθηνές τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε καμία περίπτωση σίγουρο στοίχημα. Μόλις δύο εβδομάδες αφότου οι αγορές γιόρτασαν το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, μία κίνηση που «συμπύκνωσε» μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας από τους 19 μήνες σε δύο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αξιολογούν εκ νέου τα δεδομένα. Η οικονομία συνεχίζει να υπερθερμαίνεται και οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν ότι ο Ερντογάν θα επικρατήσει εύκολα.

    Καθώς οι επενδυτές αναθεωρούν την αρχική τους αντίδραση, οι τουρκικές μετοχές ετοιμάζονται να κλείσουν τον Απρίλιο με τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Σεπτέμβριο, φέρνοντας τον δείκτη τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης στο 7,2, που είναι το χαμηλότερο πολλαπλάσιο από το 2009. Την ίδια ώρα, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, ακόμη και μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

    Οι επενδυτές λειτούργησαν αρχικά με την εντύπωση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο, λέει η Anastasia Levashova, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Blackfriars Asset Management στο Λονδίνο. Όμως, μετά την αποχώρηση 15 βουλευτών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP και την ένταξή τους σε ένα νέο εθνικιστικό κόμμα, το Iyi, που δημιουργήθηκε προσφάτως, βοηθώντας το να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ατόμων για να συμμετάσχει στις εκλογές, η εικόνα έχει αρχίσει να αλλάζει.

    Αν και ο Ερντογάν θα λάβει πιθανότατα τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Ιουνίου, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μη συγκεντρώσει το 50% που χρειάζεται για να κερδίσει αμέσως, λέει η Levashova.

    Οπότε, η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει, μαζί με άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

    Οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σε απώλειες 3% την περασμένη εβδομάδα, με τις μηνιαίες απώλειες να διαμορφώνονται στο 6,2%. Οι τράπεζες υποαπέδωσαν της ευρύτερης αγοράς σχεδόν κατά 20% το περασμένο έτος, κάνοντας τον Julian Rimmer της Investec Bank να δώσει σύσταση αγοράς για τις δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας.

    «Ήμουν απαισιόδοξος για την Τουρκία για περίπου έξι μήνες, αλλά θεωρώ ότι τόσο η Akbank όσο και η Garanti πλέον φαίνονται ελκυστικές», ανέφερε την Παρασκευή.

    Όμως, άλλοι επενδυτές φοβούνται ότι θα ακολουθήσει άμεσα και πιθανότατα αναπόφευκτα επιβράδυνση της οικονομίας. Η τουρκική οικονομία παρουσίασε έναν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης, 7,4%, πέρυσι, αλλά η ανάπτυξη αυτή επιτεύχθηκε με κόστος ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ των χωρών της G20 και διψήφιο πληθωρισμό.

    Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων πάνω από το 3% έκανε τους επενδυτές να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο να ρίξουν χρήματα σε τουρκικές μετοχές και φαίνεται να τους υπενθύμισε τους «ιδιοσυγκρασιακούς κινδύνους και αβεβαιότητες» που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, λέει ο Sertan Kargin, διευθυντής ανάλυσης στην Global Securities στην Κωνσταντινούπολη.

    «Η ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει επιδεινωθεί τελευταία και δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», υποστηρίζει ο Kargin. Και προσθέτει: «Η αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα επηρεάζει αρνητικά τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου και φαίνεται ότι έτσι θα συνεχίσουν να είναι τα πράγματα μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές».



    ΣΧΟΛΙΑ