• Ροή Ειδήσεων

    Folli Follie: Η “ύποπτη” απουσία του πεθερού του Τ. Κουτσολιούτσου από το κρίσιμο ΔΣ

    the wise man

    the wise man


    Η υπόθεση Folli Follie απειλεί ανοικτά πλέον τη Fosun

    Σε βαρίδι από το οποίο δύσκολα θα μπορέσει να απαλλαγεί κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπόθεση Folli Follie για τους Κινέζους της Fosun. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παραπέμπει, όπως όλα δείχνουν, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, εκτελεστικά και μη, με τις κατηγορίες της χειραγώγησης αγοράς και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Αυτό εμπλέκει την Fosun η οποία έχει τοποθετήσει, ως κάτοχος ποσοστού μειοψηφίας (16,37%) στην FFG, μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης. Στο παρόν δ.σ. της FFG αντιπρόσωπος της Fosun International είναι ο Zhang Haolei, country manager του κινεζικού ομίλου στη χώρα, ο οποίος αντικατέστησε τον Qian Jiannong, αντιπρόεδρο της Fosun.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν την τελευταία αλλαγή των μελών του δ.σ. (στις 8/6/2018), θέση σε αυτό είχαν οι κκ. Κουμανάκος Ευάγγελος, Ηλίας Κούκουτσας και Ζαχαρίας Μαντζαβίνος, πλην του Jiannong Qian.

    Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της Fosun αναμένει να ολοκληρωθεί η ενημέρωση από την Αθήνα για να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες μετά τα νέα δεδομένα.

    Σφίγγει ο κλοιός για την οικογένεια Κουτσολιούτσου

    the wise man
    the wise man

    Η παραπομπή λέει πολλά και τίποτε. Στο διοικητικό πρόστιμο που θα επιβληθεί η εταιρεία μπορεί να ασκήσει έφεση. Με τους αργούς ρυθμούς που δουλεύει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καλά ξεμπερδέματα. 

    Αντίθετα, η έρευνα που πραγματοποιεί ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης είναι πολύ πιο σοβαρή και μπορεί να επιφέρει ντόμινο εξελίξεων που, όπως έχει γράψει  το mononews.gr, φέρνει πιο κοντά στην έξοδο από το δ.σ. της εταιρείας την οικογένεια Κουτσολιούτσου. 

    Colpo Grosso με την απουσία του γιατρού Ζαχαρία Ματζαβίνου; 

    Οπως γραφει σε σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ο Δημήτρης Κόκκορης, για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο στόχαστρο βρίσκονται όσοι έχουν την ευθύνη σύνταξης του (πλασματικού όπως θεωρείται) ισολογισμού χρήσης του 2017, καθώς και όσοι παρέστησαν και υπέγραψαν το παραστατικό της ετήσιας οικονομικής κατάστασης. Κάτι που έγινε στα κεντρικά γραφεία των Folli, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, στις 25 του μηνός του περασμένου Απριλίου.

    Κατά την ημέρα της σύνταξης του τελευταίου ισολογισμού που έγινε τον περασμένο Απρίλιο, μέλη του ΔΣ των Folli ήταν  και οι Ζαχαρίας Ματζαβίνος (πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου), Ηλίας Κουλουκουντής, Περικλής Σταματιάδης και Ευάγγελος Κουμανάκος. Εξ αυτών, οι δύο δεν περιλαμβάνονται στο «πακέτο» των διωκομένων απο την Επιτροπη Κεφαλαιαγοράς. Πιθανότατα οι δύο πρώτοι, που κατά τα φαινόμενα δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία έγκρισης του περσινού ισολογισμού, όπως λένε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

    Στο επίκεντρο φημών και χρηματιστηριακές

    Στην αγορά εντείνονται οι φημολογίες που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από την υπόθεση Folli Follie. Πλέον ξεκάθαρα χρηματιστές μιλούν για πολύ μεγάλο πρόβλημα σε 2 με 3 μεγάλες χρηματιστηριακές που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί.

    Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως λόγω της υπόθεσης FFG και της σημαντικής ζημιάς που έχει προκαλέσει σε επενδυτές, χρηματιστηριακές και εταιρείες διαχείρισης διαθεσίμων, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα με την εκκαθάριση (στα παράγωγα) και στην κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν. 

    Η προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της «Άτλας ΑΧΕΠΕΥ» προ ημερών εμφανίζεται να σχετίζεται με το κλίμα των ημερών, δίνοντας βάση για σενάρια περί ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες.

    Ζήτημα αποζημιώσεων ετοιμάζονται να εγείρουν ομολογιούχοι στη Folli Follie

    Η στήλη ενημερώνεται πως τουλάχιστον 50 ομολογιούχοι από το εξωτερικό ετοιμάζονται να εγείρουν ζήτημα αποζημίωσης από τη διοίκηση της FFG.

    Αν οι κατέχοντες τις δύο ομολογιακές εκδόσεις, συνολικής ονομαστικής αξίας 379,5 εκατ. ευρώ, αποφασίσουν να διεκδικήσουν την πρόωρη προεξόφλησή τους (σε περίπτωση που όντως υπάρχουν ρήτρες πρόωρης προεξόφλησης), τότε η πίεση στην εισηγμένη θα είναι σφυκτική. 

    Από πλευράς FFG δηλώνεται, πάντως, πως η εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα σε κάθε ευρωπαική της επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις πληρωμές τους προσεχείς μήνες, ενώ παράλληλα διαθέτει σειρά από επιλογές για να ενισχύσει περαιτέρω την ρευστότητά της, εφόσον απαιτηθεί.

    Να σημειωθεί ότι σε ένα χρόνο από σήμερα λήγει το μετατρέψιμο ομολογιακό των 249,5 εκατ. ευρώ και το 2021 εκπνέει το άλλο ομόλογο των 150 εκατ. ελβετικών φράγκων.

    Σφήνα των «Μινωικών» στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά

    Σφήνα στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά που μέχρι σήμερα εκτελεί δρομολόγια η κοινοπραξία Attica-ΑΝΕΚ θέλουν να μπουν οι Μινωικές. 

    Η προσπάθεια μετρά πολλά χρόνια, τώρα όμως ο όμιλος Γκριμάλντι, που ελέγχει τις Μινωικές, ασκεί μεγάλες πιέσεις, κάνοντας λόγο για μονοπωλιακές καταστάσεις στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.  

    Προ τετραετίας, ο Όμιλος Γκριμάλντι είχε πάρει άδεια για δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά με το «Olympia Palace», όμως δεν εκτέλεσε ποτέ το δρομολόγιο.

    Η υπόθεση έχει, πάντως, πολύ ενδιαφέρον καθώς το πλοίο που θέλει να δρομολογήσουν οι Μινωικές στη γραμμή, το Mykonos Palace, είναι πολύ σύγχρονο αυτών της ΑΝΕΚ, με έτος κατασκευής το 2002, κάτι που σημαίνει ότι εάν τα καταφέρει, θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην ΑΝΕΚ. 

    Τα δύο πλοία της Κοινοπραξίας ANEK – Blue Star (λειτουργεί τις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής ) που έχουν δρομολογηθεί στη γραμμή είναι 32 και 26 ετών.

    Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του ΣΑΣ, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το αίτημα των Μινωικών Γραμμών για τη δρομολόγηση του ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΑΛΑΣ στο λιμάνι των Χανίων και τα στοιχήματα είναι ήδη πολλά για την τελική απόφαση.

    Προχωρά το Jupiter

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων ύψους 800 εκατ.ευρώ με εξασφαλίσεις από την Alpha Bank. Για το «Project Jupiter» οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Ομόλογα vs μετοχών

    Η HSBC εδώ και λίγες ημέρες προτείνει την αγορά ελληνικών 5ετών ομολόγων με το αιτιολογικό ότι η συμφωνία για το χρέος μειώνει σε χαμηλά επίπεδα την αβεβαιότητα και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που καθιστά όλα τα ελληνικά ομόλογα κάτω της 10ετίας, ελκυστικότερα. 

    Η JP Morgan σημείωσε και αυτή ότι υπάρχει αξία στα ελληνικά assets και έτσι διατηρεί το οverweight έναντι των ελληνικών 5ετών ομολόγων, ενώ η UBS σε note της ανέφερε πως αναμένει βελτίωση της εικόνας των ελληνικών ομολόγων. Την ίδια στιγμή η εικόνα στο Χ.Α. είναι εντελώς απογοητευτική και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην υποτιμητική σπέκουλα που συνεχίζεται αμείωτη, στα short funds που από το Λονδίνο κινούν τα νήματα και στην υπόθεση Folli Follie με όλες της προεκτάσεις της.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ