• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Alibaba: Ποιο θα είναι το νέο αφεντικό της μεγαλύτερης ασιατικής εταιρίας

    • Bloomberg

    Daniel Zhang, πρώην CEO της Alibaba Group


    Τα ηνία της μεγαλύτερης εταιρίας της Ασίας περνάνε στα χέρια του «μάγου» των Οικονομικών, που μεταμόρφωσε την εταιρία διαμορφώνοντας το πλαίσιο του σύγχρονου ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο Jack Ma πρόκειται να αποσυρθεί από την θέση του προέδρου της Alibaba Group Holding το 2019, παραδίδοντας τα ηνία στον Daniel Zhang, ο οποίος έγινε CEO της εταιρίας πριν από τρία χρόνια.

    Ο 46χρονος λογιστής ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την μεταμόρφωση της παλιάς σχολής ηλεκτρονικού εμπορίου, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που ονομάζεται «New Retail». Ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει αποδειχθεί ικανός διαχειριστής, σχεδιάζοντας και διοργανώνοντας μεγάλα events. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η μετοχή της εταιρίας έχει ενισχυθεί κατά 87% και η χρηματιστηριακή αξία της Alibaba βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 420 δισ. δολάρια.

    Jack Ma, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba Group

    Ο Zhang, σε αντίθεση με τον Ma, είναι πιο γνωστός για τον τρόπο σκέψης του στα οικονομικά παρά για το τεχνολογικό του όραμα. Ο βετεράνος CFO ενστερνίζεται ένα λιγότερο επιδεικτικό στιλ από αυτό του χαρισματικού αφεντικό του, ο οποίος μοιράζει την «λαϊκή» σοφία του στα παγκόσμια συνέδρια και στις γνωριμίες του με αρχηγούς κρατών και celebrities.

    Ο Ma προσέλαβε τον Zhang από τον κινεζικό κολοσσό Shanda Interactive Entertainment το 2007 – κάτι για το οποίο ο Ma πάλεψε με νύχια και με δόντια, αφού ο ιδρυτής της Shanda είναι φίλος του χρόνια και διακεκριμένος επιχειρηματίας. Μάλιστα, ο Ma πήγε στο σπίτι του φίλου του και απολογήθηκε αυτοπροσώπως για τη… στρατολόγηση του Zhang.

    Ο Ma ανακοίνωσε την αποχώρησή του στα 54α γενέθλιά του, δίνοντας τέλος σε μια καριέρα δύο δεκαετιών, κατά την οποία ο πρώην καθηγητής Αγγλικών κατάφερε να χτίσει έναν ολόκληρο κολοσσό, την Alibaba, και να την κάνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Κίνας, «διώχνοντας» το eBay από τη χώρα και υποβιβάζοντας κατά πολύ την Amazon.

    Daniel Zhang
    Ο Zhang θα πρέπει τώρα να οδηγήσει την εταιρία στο εξωτερικό, αφού μπορεί η εταιρία να έχει τα σκήπτρα στις αγορές της Ασίας, αλλά παραμένει άγνωστη στους δυτικούς καταναλωτές. Πλέον θα έχει τεράστια εξουσία για να πραγματοποιήσει τον άθλο του αυτό, αφού θα είναι πρόεδρος και CEO της εταιρίας ταυτόχρονα.

    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Zhang έγραψε ένα editorial για το CNBC, στο οποίο εξηγούσε την προσέγγιση που θα ακολουθήσει ως ηγέτης. Αυτή περιλαμβάνει καινοτόμα «αξιώματα», όπως το «αγόρασε, μη βάζεις στοιχήματα», αφού, όπως εξηγεί ο Zhang, σε στρατηγικά project η αγορά αποδίδει περισσότερο από την επένδυση.

    «Αν θες να κερδίσεις έναν αγώνα, είναι πιο σημαντικό να αγοράσεις ένα άλογο από το να στοιχηματίσεις σε αυτό», γράφει ο ίδιος.

    Πριν από την Alibaba, ο Zhang έχει εργαστεί για τις εταιρίες PriceWaterhouseCoopers και Arthur Andersen, ενώ έχει πτυχίο Οικονομικών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης.



    ΣΧΟΛΙΑ