• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βρετανοί πολιτικοί πιέζουν για αποεπένδυση από μετοχές της BP και της Shell

    • Bloomberg


    Μια ομάδα 300 Βρετανών πολιτικών πιέζει τους διαχειριστές του κοινοβουλευτικού ταμείου συντάξεων να πουλήσουν μετοχές της BP και της Royal Dutch Shell για να αποτινάξουν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

    Η ομάδα, που οργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση 350.org, εντείνει τις πιέσεις προς τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής από την ομάδα Extinction Rebellion προκάλεσαν προβλήματα στο Λονδίνο, κλείνοντας δρόμους και σκαρφαλώνοντας σε εμπορικά αεροσκάφη. Λίγες μόνο εβδομάδες νωρίτερα, εκτιμάται ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχώς αυξανόμενες εκπομπές ρύπων.

    «Η μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα είναι ίσως η πιο επείγουσα πρόκληση που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώην Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Λόρδος Ρόουαν Ουίλιαμς του Όιστερμουθ.

    «Η αποεπένδυση θα στείλει ένα θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα στους ανθρώπους αυτής της χώρας», πρόσθετε

    Οι Βρετανοί πολιτικοί που πιέζουν για αποεπένδυση δήλωσαν ότι η πώληση μεριδίων στις Shell και BP από το συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο έχει κεφάλαια ύψους 700 εκατομμυρίων λιρών (909 εκατ. δολαρίων) , θα μειώσει τον κίνδυνο που συνδέεται με τον τομέα.

    Μια ομάδα τραπεζιτών στο συνέδριο Oil & Money στο Λονδίνο νωρίτερα αυτόν το μήνα προέβη σε συγκρίσεις μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου και της καπνοβιομηχανίας, η οποία συρρικνώθηκε μετά τον κοινωνικό εξοστρακισμό της και την εμπλοκή της σε δαπανηρές δικαστικές διαμάχες.

    Η δέσμευση υπεγράφη από πολιτικούς από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου και υποστηρίχθηκε από 30 πρώην βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του δήμαρχου του Λονδίνου Sadiq Khan. Σε δήλωσή τους, οι υποστηρικτές επιχειρηματολόγησαν ότι η αποεπένδυση ευθυγραμμίζεται με άλλες ενέργειες που έχει κάνει η Βρετανία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το Κοινοβούλιο διακήρυξε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια «κλιματική έκτακτη ανάγκη» τον Μάιο και ορισμένοι βουλευτές δήλωσαν ότι θα επινοήσουν μια νέα επενδυτική πολιτική που θα συνυπολογίζει την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Το κοινοβουλευτικό ταμείο συντάξεων κατέχει μετοχές της BP αξίας 11,6 εκατ. στερλινών και μετοχές της Shell 10,9 εκατ. στερλινών.

    «Συμφωνούμε ότι τώρα χρειάζεται δράση για την αλλαγή του κλίματος, γι’ αυτό υποστηρίζουμε πλήρως τη συμφωνία των Παρισίων και την ανάγκη για μετάβαση της κοινωνίας σε ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell σε μια δήλωση μέσω e-mail. «Είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε το ρόλο μας, αντιμετωπίζοντας τις εκπομπές μας και βοηθώντας τους πελάτες μας να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουμε τον στόχο της κυβέρνησης για μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2050».

    Η BP δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

    Αν και είναι δύσκολο να συνδέσει κανείς την αποεπένδυση άμεσα με τις αλλαγές στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, οι υποστηρικτές της πρακτικής πιστεύουν ότι μπορεί να παροτρύνει τις εταιρείες να υιοθετήσουν καθαρότερες πρακτικές.

    Η Shell ανέφερε στην τελευταία ετήσια έκθεσή της ότι το κίνημα αποεπένδυσης θα μπορούσε να έχει «ουσιώδη αρνητική επίδραση» στην τιμή της μετοχής της και να περιορίσει την πρόσβασή της σε νέα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξή της.



    ΣΧΟΛΙΑ