• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί η Shell και η BP αγοράζουν και πάλι πετρέλαιο από τη Λιβύη

    • Bloomberg
    πετρελαιοπηγή


    Δυο πετρελαϊκοί κολοσσοί, η Royal Dutch Shell και η BP, συμφώνησαν σε ετήσιες συμφωνίες για αγορά αργού της Λιβύης, εξέλιξη που δείχνει πώς η ανάκαμψη της παραγωγής στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα και η βελτίωση της ασφάλειας προσελκύουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου παγκοσμίως. Η συμφωνία της Shell με την National Oil Corp της Λιβύης ήταν η πρώτη του είδους από το 2013 και η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης θα φορτώσει το πρώτο φορτίο βάσει της σύμβασης μέσα σε λίγες μέρες, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, αλλά δεν τους επιτρέπεται να μιλούν επωνύμως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η BP, η οποία δεν είχε διαπραγματευτική συμφωνία το 2017, κατέληξε επίσης σε συμφωνία για το τρέχον έτος, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Η Λιβύη άντλησε μέσα στο 2017 τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου της τελευταίας τετραετίας, εν μέσω ενδείξεων ότι επιλύθηκε το δυσκολότερο κομμάτι από μια σύγκρουση που έπληξε την παραγωγή.

    Ενώ η επιστροφή της Shell και της BP στον κατάλογο πελατών της θα ήταν καλή είδηση για τη Λιβύη, η παραγωγή της χώρας παραμένει πολύ χαμηλότερη από εκείνη που είχε επιτευχθεί υπό τον κανόνα του δικτάτορα Moammar Qaddafi. Η τόνωση της παραγωγής θα είναι επίσης δύσκολη, διότι η Λιβύη δεσμεύτηκε στον ΟΠΕΚ να περιορίσει τις προμήθειες, ώστε να συμβάλει στη μείωση του παγκόσμιου πλεονάσματος.

    Η Shell πρόκειται να αρχίσει να φορτώνει 600.000 βαρέλια αργού από το λιμάνι Zueitina σε λίγες ημέρες κι αυτή είναι η πρώτη άμεση φόρτωση της εταιρείας από τη βορειοαφρικανική χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, όπως είπαν δύο από τις παραπάνω πηγές.

    Ένας εκπρόσωπος της Shell δεν θέλησε να σχολιάσει σε πρώτο χρόνο, ενώ ο εκπρόσωπος της BP David Nicholas αρνήθηκε να το πράξει.

    Ο Mustafa Sanalla, πρόεδρος της National Oil Corp της Λιβύης, δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις που ζητούσαν σχόλια.

    Oil, Aramco



    ΣΧΟΛΙΑ