• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    BP: Γιατί θεωρεί «πρόσκαιρο» το ράλι του πετρελαίου

    • Bloomberg
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Οι “ταύροι” του πετρελαίου που ενθουσιάστηκαν από την προοπτική ανόδου της τιμής του στα 100 δολάρια ανά βαρέλι θα πρέπει να προσέχουν. Το ράλι της τιμής του «μαύρου χρυσού» μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό. Αυτό υποστηρίζει η Janet Kong, επικεφαλής της BP στην Ασία. Η άνοδος της τιμής που μπορεί να αποφέρει η απώλεια του ιρανικού πετρελαίου από την αγορά, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, πιθανότατα δεν θα είναι διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα, λέει. Κι αυτό γιατί η αρνητική επίπτωση στη ζήτηση από έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν έχει ακόμα συνεκτιμηθεί στην τιμή του αργού.

    Τα σχόλια της Kong έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις των αναλυτών της Trafigura Group και της Mercuria Energy Group, που βλέπουν μία επικείμενη μείωση της προσφοράς να οδηγεί το πετρέλαιο Brent στα 100 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοήσει την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με την παραφιλολογία για την επίπτωση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν να κυριαρχεί στο επενδυτικό κλίμα.

    Η αγορά έχει εστιάσει πολύ στην απώλεια που θα υπάρξει στο επίπεδο της προσφοράς”, δηλώνει η Kong. “Η αγορά έχει παραβλέψει τα αποτελέσματα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, το πώς μπορεί αυτός να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, την ανάπτυξη της Κίνας και την περιφερειακή οικονομία στην Ασία”, ανέφερε ακόμη σε συνέντευξή της στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα.

    Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

    Το Brent σκαρφάλωσε πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα, αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν έδειξαν να βιάζονται τόσο να αυξήσουν την παραγωγή τους, παρά την πίεση που τους ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με στόχο τη συγκράτηση της τιμής του «μαύρου χρυσού».

    Το πρόσφατο ράλι του αργού έρχεται σε αντίθεση με την πορεία που ακολουθούν άλλα εμπορεύματα, όπως ο χαλκός, που είδαν την τιμή τους να υποχωρεί λόγω της ανησυχίας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαβρωθεί από έναν εμπορικό πόλεμο που δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

    Κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπόκεινται σε αυξημένους αμερικανικούς δασμούς από το μεσημέρι (ώρα Πεκίνου) της Δευτέρας, πέραν αυτών που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, η Κίνα λέει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει διάλογο με τις ΗΠΑ αν ο Τραμπ δε σταματήσει τις απειλές του.

    Αν και μπορεί να υπάρξει μία “ουσιαστική σύσφιξη” της αγοράς τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, με την εξαφάνιση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, η ζήτηση πιθανόν να επηρεαστεί την επόμενη χρονιά λόγω του εμπορικού πολέμου, είπε η Kong. Επίσης, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η προσφορά είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή και οι ΗΠΑ θα παράγουν περισσότερο το 2019, μετά την αύξηση της παραγωγής κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα φέτος.

    Σοκ ζήτησης”

    Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία έχει ήδη χάσει μέρος της δυναμικής της, προειδοποίησε τον Ιούλιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μία μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο της τάξεως των 150.000-200.000 βαρελιών την ημέρα, κάτι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «σοκ ζήτησης», τονίζει η Kong, που πρόκειται να γίνει επικεφαλής των αμερικανικών πετρελαϊκών δραστηριοτήτων της BP.

    Και πάλι, η έλλειψη σαφήνειας για τον πιθανό συνολικό όγκο των απωλειών ιρανικού αργού λόγω των αμερικανικών κυρώσεων θα βοηθήσει στην υποστήριξη των τιμών βραχυπρόθεσμα, ανέφερε. Αν οι απώλειες είναι δραματικά υψηλές, με 1,5 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα ή περισσότερα να χάνονται, τότε η αγορά θα βιώσει ένα σοκ στους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

    Όμως είναι αυτό πραγματικά διατηρήσιμο; Αμφιβάλλω”, λέει η Kong.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγές και απολύσεις στην Starbucks

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χ. Χειμωνίδης (Γαλαξίας) στο mononews: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση με την ΑΒ Βασιλόπουλος»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θλιβερή πραγματικότητα: Ακόμη και η Σουαζιλάνδη περνάει την Ελλάδα στην οικονομική ελευθερία



    ΣΧΟΛΙΑ