• Κοινωνία

    «Κλιματική και οικονομική συμμαχία»: Να δοθούν κονδύλια για την ανάκαμψη συμβατά με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

    • NewsRoom


    Μια μεγάλη συμμαχία συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιχειρηματικών ενώσεων και κλιματικών-περιβαλλοντικών οργανώσεων τάσσεται με ανοικτή επιστολή της προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ υπέρ κονδυλίων, συμβατών με την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal), προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της Ε.Ε. μετά την κρίση του κορονοϊού.

    «Αξιότιμη κυρία καγκελάριε, εκμεταλλευτείτε στις διαπραγματεύσεις το μεγάλο βάρος που έχει η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και ως η προσεχής Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με συναίσθηση ευθύνης επ΄αγαθώ του μέλλοντος της ΕΕ», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή τους προς την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στην αυριανή έκδοση της Handelsblatt.

    «Μόνον εάν τα κονδύλια της ΕΕ διατεθούν με αλληλέγγυο τρόπο και βάσει κριτηρίων συμβατών με την συμφωνία των Παρισίων, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία να εξέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση με τρόπο ανθεκτικό, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και να εκσυγχρονισθεί», συμπληρώνουν.

    Την ευρωπαϊκή ενότητα την περιγράφουν ως «ζήτημα καθοριστικης σημασίας για το μέλλον της Γερμανίας. Ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν σαφώς μεγαλύτερα υπαρξιακά προβλήματα από άλλα, χωρίς δική τους ευθύνη. Έτσι η βασική αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Οι περιφέρειες και τα κράτη μέλη που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού θα πρέπει να λάβουν όλα τα ποσά ως επιχορηγήσεις (και όχι ως δάνεια).

    Οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή είναι ο Οργανισμός του Γερμανικού Δικτύου Προστασίας της Φύσης (DNR), η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB), οι επιχειρηματικές ενώσεις της Γερμανικής Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Ενεργειακής Απόδοσης (DENEFF), η Γερμανικής Ένωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (BEE) και η Κλιματική Συμμαχία της Γερμανίας (Climate Alliance Germany).



    ΣΧΟΛΙΑ