• Body

    Ξεκινά η επέλαση της γρίπης- Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές της χώρας

    γυναίκα-γρίπη


    Νωρίτερα από ότι άλλες χρονιές ξεκίνησε εφέτος η επέλαση της γρίπης στην Ευρώπη, ενώ κινείται στα όρια επιδημίας στα Βαλκάνια. Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς το επιδημικό κύμα της γρίπης ξεκινά σχεδόν πάντα στις αρχές Ιανουαρίου και κορυφώνεται στα μέσα Φεβρουαρίου.

    Μια ώρα αρχύτερα ήρθε εφέτος η επέλαση της γρίπης στην Ευρώπη  με τους ειδικούς να αποδίδουν το φαινόμενο στην πρώιμη έλευση και την αυξημένη ένταση του εφετινού χειμώνα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), υψηλή δραστηριότητα στην Ευρώπη παρουσιάζει ο ιός της γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα το στέλεχος Η3Ν2 και αν το συγκεκριμένος στέλεχος συνεχίσει να κυριαρχεί, η ηλικιακή ομάδα που θα πληγεί περισσότερο θα είναι τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

    Ανησυχία επικρατεί στα Βαλκάνια με την Αλβανία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία να παρουσιάζουν επιδημικές τάσεις.  Όπως ανέφερε, μάλιστα,  ο επικεφαλής Επιθεωρητών Υγείας της Βουλγαρίας, Dr Angel Kunchev, ο ιός σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Βουλγαρίας, κοντά στην Ελλάδα, έχει φτάσει σχεδόν σε επίπεδα επιδημίας, με περισσότερα από 200-220 κρούσματα στα 10.000 άτομα, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες, η επιδημία θα αναπτύσσεται δυναμικά.

    Στο σύνολο των χωρών της ΕΕ «στο κόκκινο» βρίσκεται η Φινλανδία, στην οποία παρατηρείται η υψηλότερη, μέχρι στιγμής, δραστηριότητα του ιού.

    Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) της Ελλάδας, έχει τεθεί σε επιφυλακή, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μετά από 2 χρόνια και η χώρα μας θα έχει κρούσματα γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα το στέλεχος Η3Ν2 , το οποίο, ωστόσο, είναι γνωστό στις υγειονομικές αρχές, καθώς έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 6 σοβαρά περιστατικά γρίπης, από τα οποία κατέληξε μόνο ένα  (ηλικιωμένος νοσηλευόμενος σε ΜΕΘ με επικείμενα νοσήματα).

    εμβόλιο-γρίπη

    Εμβολιασμός έστω και την ύστατη στιγμή

    Το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης κατά της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Και παρόλο που  για την επίτευξη ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να γίνει ακόμα και την τελευταία στιγμή, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, με ανοσοκαταστολή, μεταβολικά νοσήματα, έγκυοι, θηλάζουσες, παχύσαρκοι και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια) καθώς και στο υγειονομικό προσωπικό. Το εμβόλιο περιέχει στελέχη του Η3Ν2 και προσφέρει κάλυψη και προστασία 50-60%.

    Επιπλέον,  συνιστούν στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ο τακτικός αερισμός των χώρων και η αποφυγή του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους και η άμεση επίσκεψη σε ειδικό, όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς: Όταν η καρδιά ραγίζει στ’ αλήθεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσοχή. «Τσουνάμι» γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ