• ΥΓΕΙΑ

    Βρετανία: Καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων AstraZeneca λόγω του Serum Institute της Ινδίας

    AstraZeneca


    Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει πίεση στις προμήθειες εμβολίων κατά της COVID-19 τον επόμενο μήνα εν μέρει λόγω της καθυστέρησης ενός φορτίου από το Serum Institute της Ινδίας που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

    “Έχουμε καθυστέρηση σε μια προγραμματισμένη άφιξη από το Serum Institute of India”, δήλωσε ο Χάνκοκ ενώπιον του Κοινοβουλίου.

    Η Βρετανία χρησιμοποιεί εμβόλια που παρασκευάστηκαν από την AstraZeneca, με 10 εκατομμύρια δόσεις από τα 100 εκατομμύρια που παραγγέλθηκαν από την AstraZeneca να έρχονται από το Serum Institute.

    Εκπρόσωπος του Serum Institute δήλωσε ότι (το ινστιτούτο) παρέδωσε πέντε εκατομμύρια δόσεις στη Βρετανία πριν από λίγες εβδομάδες.

    “Και θα προσπαθήσουμε να προμηθεύσουμε περισσότερα αργότερα, βάσει της τρέχουσας κατάστασης και των απαιτήσεων του κυβερνητικού εμβολιαστικού προγράμματος στην Ινδία”, είπε.

    Ο Χάνκοκ είπε επίσης πως μια παρτίδα 1,7 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων καθυστέρησε γιατί έπρεπε να υποβληθούν σε νέους ελέγχους ποιότητας, χωρίς να διευκρινίζει την παρασκευάστρια εταιρία.

    “Γεγονότα όπως αυτά είναι αναμενόμενα σε ένα παραγωγικό εγχείρημα τέτοιας πολυπλοκότητας”, είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας.

    Ο Χάνκοκ αρνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα κανένας ενήλικας να μην λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τον Απρίλιο, αλλά είπε πως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να δοθεί η δεύτερη δόση μέσα σε 12 εβδομάδες από την πρώτη στους ανθρώπους που έχουν λάβει την πρώτη δόση.

    Είπε ακόμη ότι Βρετανία εξακολουθεί να έχει στόχο να προσφέρει σε όλους άνω των 50 ετών μια πρώτη δόση έως τα μέσα Απριλίου και μία δόση σε όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου. Πρόσθεσε πως ο οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών του λοκντάουν στην Αγγλία δεν έχει επηρεαστεί.

    Ο Χάνκοκ είπε πως η Βρετανία περιμένει την άφιξη δόσεων εμβολίων της Moderna “τις ερχόμενες εβδομάδες”.

    Η ανακοίνωση για ελλείψεις στον εφοδιασμό συμπίπτουν με μια αναζωπύρωση των εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει απογοητευθεί από τη μη εξαγωγή του εμβολίου της AstraZeneca από τη Βρετανία.

    Η ΕΕ απείλησε χθες, Τετάρτη, να απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της COVID-19 στη Βρετανία ώστε να διασφαλίσει τις απαραίτητες δόσεις για τους δικούς της πολίτες. Η Βρετανία εισάγει το εμβόλιο της Pfizer από την Ευρώπη.

    Ο Χάνκοκ είπε πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε πει προηγουμένως ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στις εταιρίες που εκπληρώνουν τις συμβατικές τους ευθύνες.

    “Υπάρχει οπωσδήποτε μια ανάγκη για όλες τις χώρες να τηρήσουν το δίκαιο των συμβάσεων.. και είμαι σίγουρος πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις που έχει κάνει”, είπε ο Χάνκοκ.

    “Αναμένουμε ότι αυτά τα συμβόλαια θα εκπληρωθούν πλήρως, γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικές συνέπειες για την παραβίαση του δικαίου των συμβάσεων.”

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

    ΕΟΔΥ: 3.073 νέα κρούσματα και 45 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

    Κορονοϊός: Προ των πυλών το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη – Τι λένε οι ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ