• ΥΓΕΙΑ

    Βραζιλία: Έλλειψη τεστ και κυβερνοεπίθεση δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της επιδημίας

    • NewsRoom
    Βραζιλία: Έλλειψη τεστ και κυβερνοεπίθεση δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της επιδημίας


    Έλλειψη διαγνωστικών τεστ και ένα μπλάκ άουτ στα δεδομένα έπειτα από κυβερνοεπίθεση έχουν αφήσει στο σκοτάδι τη Βραζιλία αναφορικά με την εξέλιξη της covid-19, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα της επιδημίας λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, προειδοποίησαν ειδικοί.

    Οι Βραζιλιάνοι που εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της covid-19 χρειάζεται να περιμένουν ώρες σε ουρές για να κάνουν τεστ καθώς υπάρχει έλλειψη στη χώρα, η οποία εξ αρχής δεν είχε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διάγνωσης της νόσου.

    Η προσεκτική καταγραφή των κρουσμάτων και η γονιδιακή ανάλυση των δειγμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την καταγραφή της πορείας της πανδημίας, κυρίως μετά την εμφάνιση του Όμικρον.

    Η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς οι βάσεις δεδομένων του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας τέθηκαν για ένα διάστημα εκτός λειτουργίας έπειτα από μια επίθεση με λυτρισμικό στις 10 Δεκεμβρίου, γεγονός που περιόρισε την ικανότητα της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές των πολιτειών.

    “Σε γενικές γραμμές το σύστημα καταγραφής ήταν κακό εξ αρχής και επιδεινώθηκε με την κυβερνοεπίθεση, οπότε βρισκόμαστε σε άσχημη κατάσταση”, δήλωσε ο Γκονσάλο Βεσίνα πρώην επικεφαλής της υγειονομικής ρυθμιστικής αρχής της Βραζιλίας, της Anvisa, και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

    Είμαστε στο σκοτάδι”, τόνισε.

    Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω covid-19 μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, στη χώρα διενεργούνται πολύ λιγότερα τεστ σε σχέση με άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

    Τις προηγούμενες επτά ημέρες στη Βραζιλία γίνονταν κατά μέσο όρο 0,23 τεστ ανά 1.000 κατοίκους, βάσει του ιστότοπου Our World in Data. Την ίδια περίοδο στην Αργεντινή γίνονταν 2,15 τεστ και στην Ουρουγουάη 3,88.

    Η ζήτηση για τεστ αυξήθηκε στη Βραζιλία λογω των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και πολλά φαρμακεία και κλινικές αντιμετώπισαν ελλείψεις.

    “Εκθετική αύξηση”

    Παρά τους περιορισμένους πόρους για την καταγραφή τους, ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στη Βραζιλία αυξάνεται.

    Στο Ρίο ντε Ζανέιρο ο μέσος όρος επτά ημερών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2.000% από τα μέσα Δεκεμβρίου σε 398 τη Δευτέρα.

    “Παρατηρούμε μια εκθετική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, βλέπουμε ασθενείς καθημερινά. Και αυτή η αύξηση παρατηρείται σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί η Όμικρον”, σχολίασε ο Έσπερ Κάλας διευθυντής αρμόδιος για τις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

    Ο ιστότοπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας τέθηκε και πάλι σε λειτουργία αυτή την εβδομάδα, αλλά διαθέτει τα στοιχεία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, πριν την κυβερνοεπίθεση.

    Μέχρι στιγμής στη Βραζιλία έχουν εντοπιστεί επισήμως μόνο 265 κρούσματα Όμικρον από τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο.

    Διαβάστε επίσης

    Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου εισήχθη στο νοσοκομείο με πόνους στην κοιλιακή χώρα

    Βραζιλία: Εντοπίστηκε τρίτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον

    Γερμανία-δημοσκόπηση: Ο υπ. Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ