• ΥΓΕΙΑ

    Βασίλης Κικίλιας: Στόχος οι 2.117.400 εμβολιασμοί κάθε μήνα – Τι προβλέπει το νέο εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης

    • NewsRoom
    Κικίλιας: Αθήνα και Αττική έχουν τεράστιες δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

    Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού


    Στην παρουσίαση του εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

    Όπως ανέφερε, η ΕΕ έχει προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις εμβολίων, τα οποία θα διανέμει ταυτόχρονα στα κράτη μέλη, με την ίδια τιμή και στην ίδια αναλογία ανά πληθυσμό.  Η ΕΕ έχει συμφωνίες με 6 εταιρείες (Astrazeneca, Johnson & Johnson, Sanofi GSK, BionTech-Pfizer, Curevac και Moderna) και ήδη έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με 4 από αυτές.

    Τα εμβόλια θα μεταφερθούν από τα εργοστάσια  για κεντρική αποθήκευση την Ελλάδα και από εκεί θα διανεμηθούν σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία θα λειτουργούν με 2 βάρδιες για έξι ημέρες την εβδομάδα.

    Η διαδικασία για κάθε πολίτη υπολογίζεται να διαρκεί 10 λεπτά ενώ υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται 2.117.440 άτομα κάθε μήνα. Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται από τα Κέντρα Υγείας της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

    Αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, σε νοσοκομεία, υγειονομικές δομές και κέντρα υγείας. Στη συνέχεια οι ευάλωτοι συμπολίτες μας και μετά ο γενικός πληθυσμός.

    Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, μέσω SMS, online κράτησης ή τηλεφωνικά. Το κράτος θα δημιουργεί βάσεις δεδομένων με βάση το ΑΜΚΑ.

    Ειδική πρόβλεψη έχει γίνει για τους οίκους ευγηρίας, όπου 65 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα προχωρήσουν μέσα σε 10 ημέρες στον εμβολιασμό όλων των εργαζόμενων και των φιλοξενούμενων των οίκων στην Ελλάδα.

    Παράλληλα θα υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα για τον εμβολιασμό των προσφύγων και μεταναστών, όπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα εμβολιάσουν τους διαμένοντες των 34 κέντρων φιλοξενίας, των 6 κέντρων υποδοχής και των 8 προαναχωρησιακών κέντρων. Όπως επίσης ειδική μέριμνα υπάρχει και για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα και τους εργαζόμενους εκεί.

    «Φτάνει μόνο ο εμβολιασμός; Όχι δεν φτάνει. Πρέπει να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον, τον διπλανό μας. Να προσπαθήσουμε ώστε τους επόμενους μήνες να καταφέρουμε να φτιάξουμε την ανοσία που χρειαζόμαστε. Το λέω αυτό, διότι μαζί με αυτό (το εμβόλιο), θα πρέπει να έχουμε τη μάσκα, τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τις ευπαθείς ομάδες», ανέφερε ο κ. Κικίλιας ο οποίος δήλωσε πως θα κάνει πρώτος, για συμβολικούς λόγους, το εμβόλιο.

    Δείτε την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού (.pptx)

     



    ΣΧΟΛΙΑ