• ΥΓΕΙΑ

    Βασιλακόπουλος: Στόχος να αραιώσουμε το Πάσχα – Καλύτερα στα χωριά παρά σε διαμερίσματα (video)

    • NewsRoom


    Τη σημασία συνάντησης σε εξωτερικούς χώρους, όπως είναι τα χωριά και όχι σε διαμερίσματα κατά τη διάρκεια του Πάσχα τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

    Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής δήλωσε ότι «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό.

    Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης.

    Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση».

    Αναφερόμενος στα εμβόλια και τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί, μετά τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca, αλλά και της Johnson & Johnson, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι:

    «Η μεγάλη αγωνία είναι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson που ήρθε στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι ωριμάζουν τα πράγματα στην επιστημονική κοινότητα και έχουμε πλέον κάπου καταλήξει. Όλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να αποτελούν πειστήριο ότι οι επιστήμονες κάνουν τη δουλειά τους και έχουν ως πρώτιστο την ασφάλεια των ανθρώπων.

    Για όλα τα εμβόλια έχουν παρατηρηθεί σπάνιες ανοσολογικές αντιδράσεις. Το ιδιαίτερο είναι εδώ ότι αυτό έχει συνδυαστεί με διάφορους θρόμβους. Η συχνότητα είναι 1 στις 250 χιλιάδες στην AstraZeneca, και 6 περιστατικά στους 7 εκατ. εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson».

    Ακόμη, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι: «Ο χειρισμός που γίνεται και από τα ΜΜΕ και από τα κράτη δεν είναι ο σωστός. Κάθε φάρμακο έχει το όφελος και τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και τώρα που ξέρουμε το φαινόμενο μπορούμε να το υποπτευθούμε νωρίς και να το προλάβουμε.

    Αν κολλήσω κορονοϊό έχω 16% πιθανότητα για θρόμβωση. Όσοι νοσηλεύονται με κορονοϊό παίρνουν αντιπηκτική αγωγή. Οι αντιπηκτικές ενέσεις προκαλούν μία στις χίλιες περιπτώσεις το ίδιο σύνδρομο.

    Το εμβόλιο έχει τρομερά ελάχιστο κίνδυνο. Αν κάνω μια γενική αίματος αφού κάνω το εμβόλιο, 3-4 ημέρες μετά, αν δεν έχουν μειωθεί τα αιμοπετάλιά μου δεν κινδυνεύω».

    Αναφερόμενος στο θέμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων, και τους λόγους που δε χρησιμοποιούνται ευρέως, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Τα μονοκλωνικά αντισώματα ήταν αρχικά να χορηγηθούν ενδοφλέβια στους ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον ιό για να μην πάνε στο νοσοκομείο. Αυτά δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση.

    Υπάρχουν ελάχιστες δόσεις και δεν μπορεί να αποτελέσει μαζική λύση. Τώρα δοκιμάζουν τα ίδια αντισώματα σε υποδόρια ένεση και όχι ενδοφλέβια. Ίσως φτάσουμε σε κάποιο σημείο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».

    Όσο για το θέμα των self test, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά.

    «Το self test είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το πόσο χρήσιμο εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί. Το θετικό self test έχει πολύ υψηλή πιθανότητα να επιβεβαιωθεί. Το κράτος σωστά είπε ότι επειδή το θετικό self test μπορεί να μην είναι 100% θετικό, όποιος βγαίνει θετικός να κάνει έναν επιπλέον έλεγχο σε μια δομή υγείας.

    Υποχρεωτικό για το χώρο της εργασίας θα γίνει επειδή πρέπει να βρούμε τρόπο να τσεκάρουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Υπάρχει η κοινωνία που πρέπει να προστατευθεί. Δεν μπορεί να πάει ένα παιδί εντελώς ανεμβολίαστο σχολείο. Προφανώς και πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test, γιατί όταν αφήνεις κάτι στη βούληση των ανθρώπων μπορεί ένα ποσοστό να πει ότι δεν το κάνει».

    Διαβάστε επίσης:

    Η τηλεργασία φέρνει αλλαγές στην αγορά των γραφείων με τη λέξη κλειδί να είναι η «ευελιξία»

    Κορονοϊός: Γεγονός τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης στη χώρα – «Εύθραυστες» οι ισορροπίες

    Σεισμός στη Μυτιλήνη



    ΣΧΟΛΙΑ