• Real Estate

    Η τηλεργασία φέρνει αλλαγές στην αγορά των γραφείων με τη λέξη κλειδί να είναι η «ευελιξία»


    Ένα 20%, κατά μέσο όρο, των εργαζομένων σε εργασίες γραφείου και στην Ελλάδα θα είναι σε τηλεργασία και μετά το τέλος της πανδημίας

    «Έχει αυξηθεί η ζήτηση για ευέλικτους γραφειακούς χώρους λόγω πανδημίας» υπογράμμισε ο Χρήστος Μισαηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της IWG (International Workplace Group) εταιρεία συνεργατικών χώρων εργασίας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo North για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα.

    «Το παρατηρούμε ξεκάθαρα σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Οι επιχειρήσεις επιδιώκουν ευελιξία και μείωση του κόστους μίσθωσης γραφείων, ενώ στην όλη εξίσωση μπαίνει και το που μένει ο εργαζόμενος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η τηλεργασία έχει έρθει για να μείνει. Αναπτύχθηκε, άλλωστε, προ πανδημίας ειδικά στην Αμερική. Η Ευρώπη ήταν διστακτική. Αυτό δείχνει να αλλάζει και είμαι πεπεισμένος ότι ένα 20%, κατά μέσο όρο, των εργαζομένων σε εργασίες γραφείου και στην Ελλάδα θα είναι σε τηλεργασία και μετά το τέλος της πανδημίας».

    Σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη «οι επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, αναγκάζονται να δημιουργήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, που περιλαμβάνει εργασία από το σπίτι και ένα μείγμα παραδοσιακών γραφειακών χώρων με εκτενέστερη χρήση των ευέλικτων χώρων εργασίας. Οι πρόσφατες μεγάλες συμφωνίες μας, με την Stantard Chartered και την Nippon επιβεβαιώνουν την τάση αυτή».

    Σημειώνεται ότι η IWG ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή της μεγαλύτερης συμφωνίας που πέτυχε ποτέ με την εταιρεία ΝΤΤ (Nippon Telegraph and Telephone Corporation). Η IWG θα παρέχει στους 300.000 υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται στις εταιρείες και το παγκόσμιο δίκτυο που αποτελούν το χαρτοφυλάκιο της ΝΤΤ, πρόσβαση σε περισσότερους από 3.300 χώρους εργασίας σε όλο τον κόσμο.

    Είχε προηγηθεί συμφωνία της IWG με τον οργανισμό οικονομικών υπηρεσιών Standard Chartered για 95.000 εργαζόμενους. Η IWG έχει κάνει λόγο για θεαματική έναρξη το 2021, καθώς το δίκτυο χρηστών της αυξήθηκε κατά μισό εκατομμύριο.

    Στην Ελλάδα η IWG διαχειρίζεται 9 κτήρια ευέλικτων γραφειακών χωρών και ο στόχος είναι φτάσουν στα 50 με 60.

    «Η ευελιξία είναι το νούμερο 1 θέμα συζήτησης μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών» σημείωσε η Κρύστα Πετροπούλου, Διευθύντρια Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ομίλου ΟΤΕ, Member of Advisory Board RICS Greece, επισημαίνοντας επίσης πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Όπως είπε η πλειονότητα των εργαζομένων προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο. Στην Ευρώπη προτιμούν περισσότερες μέρες εργασίας από το γραφείο και στην Αμερική περισσότερες από το σπίτι.

    Στον ΟΤΕ, σύμφωνα με την κα. Πετροπούλου, το 70% των εργαζομένων σήμερα βρίσκεται σε τηλεργασία, ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί τι ακριβώς θα γίνει μετά την πανδημία.

    Η διευθύντρια του ΟΤΕ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ο Όμιλος ανακαινίζει τα δύο πιο σημαντικά κτήριά του, το διοικητικό μέγαρο στο Μαρούσι και στο κέντρο της Αθήνας το αποκαλούμενο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, επί των οδών Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου. Οι χώροι μετασχηματίζονται σύμφωνα με την κυρίαρχη τάση που είναι η ευελιξία ώστε κάθε φορά να λειτουργούν ανάλογα με τις ανάγκες.

    Στην έλλειψη αποθέματος σύγχρονων γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς αναφέρθηκε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός διευθυντής της Danos – BNP Paribas Real Estate.

    Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε και αυτός ότι στην πανδημία η ανάγκη για ευελιξία από τις επιχειρήσεις έχει ενισχυθεί και στο εξωτερικό εξετάζονται μοντέλα όπως η διατήρηση μικρών κεντρικών γραφείων σε κομβικό σημείο με παράλληλη λειτουργία περιφερειακών γραφείων κοντά στις περιοχές που κατοικούν οι εργαζόμενοι, κάτι που, όπως είπε, θα έρθει κάποια στιγμή και στη δική μας αγορά.

    Αντίστοιχες απόψεις εξέφρασε και ο Γιώργος Βιτούλας, Partner, Arbitrage Real Estate τονίζοντας επίσης τη σημασία της ευελιξίας για τις επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για το μεγάλο έλλειμμα σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι πρόσφατα η εταιρεία του αναζητούσε γραφεία για λογαριασμό της Pfizer και η προσφορά που υπήρχε ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

    Γιώργος Κορμάς: Πού κάθεται η μπίλια στην αγορά real estate, πώς αλλάζoυν το τοπίο πανδημία και τηλεργασία



    ΣΧΟΛΙΑ