• ΥΓΕΙΑ

    Βασιλακόπουλος: Απαραίτητος όσο ποτέ άλλοτε ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης

    • NewsRoom
    Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας

    Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας


    Απογοητευτικά χαρακτήρισε τα νούμερα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει άμεσα επιδημιολογική επιδείνωση.

    Παράλληλα, επισήμανε πως «το επικαιροποιημένο εμβόλιο πιάνει όλα τα τρέχοντα στελέχη του ιού στη χώρα μας».

    Επιπλέον προειδοποίησε ότι η περίοδος της ανοσίας έναντι του ιού διαρκεί μόλις τρεις μήνες μετά από την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση και μετά από αυτό το διάστημα ο καθένας είναι απροστάτευτος.

    Όσον αφορά στη γρίπη, ο κ. Βασιλακόπουλος ενημέρωσε πως δύο συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με γρίπη και επισήμανε πως «πρέπει φέτος να εμβολιαστούμε πολύ περισσότερο από όσο τα προηγούμενα χρόνια για να προστατευτούμε, γιατί λόγω των προηγούμενων περιορισμών με τις προστατευτικές μάσκες, η ανοσία του πληθυσμού έχει μειωθεί δραματικά»

    Σχολιάζοντας το πολύ αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στην Κίνα σημείωσε πως «Όσο περνάει ο καιρός, είναι προφανές ότι ούτε οι άνθρωποι αντέχουν αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης, ούτε αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο αυξάνεται η μεταδοτικότητα των στελεχών. Γιατί για να επιβιώσει ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός. Τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι πιο μεταδοτικά από τον αρχικό ιό. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να πάει η Κίνα συνέχεια με αυτή την τεχνική.»

    Σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού στη χώρα μας, ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε «είμαστε πρακτικά σε μία σταθερότητα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, αρκετές εβδομάδες. Δεν είμαι εγώ προσωπικά ενθουσιασμένος από αυτή τη σταθερότητα, δηλαδή το να χάνουμε από 120 μέχρι 150 Έλληνες κάθε εβδομάδα δεν είναι και το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. Απλά έχουμε λίγο συνηθίσει σε αυτό το ρυθμό των απωλειών».

    «Δεν νομίζω ότι άμεσα θα έχουμε κάποια σοβαρή επιδείνωση», τόνισε και εξήγησε: «Τα στελέχη που έχουν επικρατήσει δεν φαίνεται να είναι τραγικά σε ότι αφορά τη νοσηρότητα και την πιθανότητα θανάτου, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μείον σε όλα αυτά. Το ότι είναι πολύ μικρός o αριθμός επικαιροποιημένων εμβολίων που έχουν κάνει οι Έλληνες, ενώ έχουμε διαθέσιμο το επικαιροποιημένο εμβόλιο.»

    Όπως επισήμανε το επικαιροποιημένο εμβόλιο «πιάνει την μετάλλαξη Όμικρον 5 που κυρίως κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αλλά και τα παρακλάδια της που είναι πολύ κοντινά. Δεν το έχουν αγκαλιάσει οι Έλληνες όσο θα έπρεπε. Δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν. Τα νούμερα τα καθημερινά είναι απογοητευτικά. Και επειδή μέχρι τώρα στην Ελλάδα ήμασταν τυχεροί, είχαμε καταπληκτικό καιρό. Δεν πρέπει αυτό να μας παρασύρει. Νομίζω ότι θα έχουμε δυστυχώς επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στον κορονοϊό. Πρέπει το συντομότερο να εμβολιαστούμε ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι.»

    Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος προειδοποίησε ότι «η δόση ένα χρόνο πριν δεν μας προστατεύει σοβαρά. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Τρεις μήνες μετά από την τελευταία δόση εμβολίου ή νόσηση – τόσο διαρκεί η ανοσία έναντι του ιού – πρέπει να κάνει κάποιος το επικαιροποιημένο εμβόλιο»

    «Έχει μειωθεί δραματικά η ανοσία του πληθυσμού»

    Στο θέμα της γρίπης, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι «τα δύο χρόνια προηγούμενα χρόνια ήμασταν πολύ προστατευμένοι σαν κοινωνία γιατί φοράγαμε όλοι μάσκες.  Αυτό μείωσε πάρα πολύ την ανοσία που έχει πληθυσμό στη γρίπη. Τώρα λοιπόν έρχεται ο ιός της γρίπης και μας βρίσκει χωρίς πληθυσμιακή ανοσία, χωρίς ανοσία στον πληθυσμό. Πρέπει λοιπόν φέτος να εμβολιαστούμε  πολύ περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια για να προστατευτούμε. Τώρα που ακόμα δεν έχει πιεστεί τρομερά το σύστημα ».

    Και ενημέρωσε: «Δύο συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι λόγω γρίπης» ενώ συνέστησε τον εμβολιασμό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες να ξαναφορέσουν τις μάσκες τους εκεί που υπάρχει πολυκοσμία. Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα της μάσκας ήταν αρνητικός ακόμη και στα σχολεία όπου σημειώνονται πολλά κρούσματα γρίπης, καθώς όπως είπε «το να βάλεις μάσκες στα παιδιά είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι τους στερείς την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Δεν μπορούμε να τα έχουμε αποστειρωμένα τα παιδιά μας»

    Την επαναφορά της μάσκας όπως διευκρίνισε την βλέπει ίσως αναγκαία «σε περιοχές έξαρσης, εκεί δηλαδή που θα συμβεί κάτι πολύ έντονο επιδημιολογικά, με  πολλά κρούσματα».

    Διαβάστε επίσης:

    Αναποτελεσματικό το αντιπηκτικό φάρμακο ως μετα-Covid θεραπεία

    Προϋπολογισμός 2023: Υποχωρεί η πανδημία, υποχωρεί και η χρηματοδότηση – Επιπλέον 80 εκατ. για μισθολόγιο και προσωπικό γιατρό



    ΣΧΟΛΙΑ