• ΥΓΕΙΑ

    Αποζημίωση €64.516 για βαρύ ιατρικό λάθος: Χειρουργός και οι βοηθοί του ξέχασαν εργαλείο 24 εκ. μέσα σε ασθενή


    Απίστευτο αλλά αληθινό: Χειρουργός σε κρατικό νοσοκομείο και οι δύο βοηθοί του «ξέχασαν» μέσα στο σώμα χειρουργημένης γυναίκας ιατρικό εργαλείο 24 εκατοστών!  Η… χαμένη χειρουργική σπάτουλα εντοπίστηκε 17 ημέρες μετά όταν διαπιστώθηκε ότι το εργαλείο έλειπε από τη θήκη του και παράλληλα η γυναίκα είχε ανεβάσει υψηλό πυρετό.

    Το τραγικό τους λάθος θα το πληρώσουν ακριβά. Η Δικαιοσύνη επιδίκασε αποζημίωση 64.516 ευρώ στην ασθενή και στην οικογένεια της και τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι η αποζημίωση πρέπει να καταβληθεί από τον χειρουργό και τους βοηθούς του και όχι από το νοσοκομείο.

    Επικεφαλής στο χειρουργείο ήταν ο διευθυντής κλινικής- κρατικού νοσοκομείου της Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετείχαν στην επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος από τη μήτρα της γυναίκας, δυο βοηθοί ειδικευμένων μαιευτήρων –γυναικολόγων και μια νοσηλεύτρια.

    Στην κοιλιακή χώρα της ασθενούς εντοπίστηκε 17 ημέρες μετά το χειρουργείο μία μεταλλική χειρουργική σπάτουλα μήκους 23,7 εκ., πλάτους 8,4 εκ. και βάρους 180 γραμμαρίων. Για την αφαίρεση της σπάτουλας, χρειάστηκε να γίνει νέα χειρουργική επέμβαση.

    Η υπόθεση έφτασε την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς η ασθενής και οι συγγενείς της κέρδισαν την αποζημίωση των 64.516 ευρώ από το νοσοκομείο για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.

    Ωστόσο, η διοίκηση του νοσοκομείου διεκδίκησε από τους 3 γιατρούς του νοσοκομείου και τη νοσηλεύτρια να καταβάλουν εκείνοι την αποζημίωση. Και η προσφυγή τους έγινε δεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση η ιατρική ομάδα, «άσκησε πλημμελώς τα υπηρεσιακά και ιατρικά τους καθήκοντα, προκαλέσαντες ζημία από βαρεία αμέλεια».

    Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι γιατροί και νοσηλεύτρια «δεν φρόντισαν, όπως είχαν υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάληψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς.

    Οι ιατροί από αμέλειά τους δεν τήρησαν τους κοινώς αναγνωρισμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, αλλά και της κοινής πείρας και συγκεκριμένα, δεν έγινε από αυτούς ο απαραίτητος έλεγχος στην κοιλιακή χώρα της ασθενούς, ώστε να διακριβωθεί με τις δικές τους αισθήσεις ότι δεν υπάρχει ξένο σώμα και δεν είχε αφεθεί κανένα από τα χρησιμοποιηθέντα για την επέμβαση αντικείμενα και εργαλεία, υποχρέωση που είχαν όλοι οι γιατροί, δηλαδή ο επικεφαλής της ομάδας, ο οποίος πραγματοποίησε την χειρουργική επέμβαση, όσο και οι άλλοι δύο βοηθοί αυτού, οι οποίοι μάλιστα προέβησαν στην σύγκληση της τομής της χειρουργημένης».

    Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, έκρινε ότι όλη η ιατρική ομάδα είναι υπεύθυνη έναντι του νοσοκομείου για «την ζημιά την οποία προξένησαν κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων», καθώς η εγκατάλειψη του ιατρικού εργαλείου, «οφείλεται σε βαρεία αμέλεια», δηλαδή, «έλλειψη της επιβαλλόμενης από το νόμο στοιχειώδους επιμέλειας του ικανού και συνηθισμένου ανθρώπου, την οποία ο νόμος αξιώνει από όλους τους ανθρώπους εντός του κύκλου της επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητάς τους».

    Μάλιστα, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η συμπεριφορά της επίμαχης ιατρικής ομάδας, ήταν «σοβαρή, ασυνήθη και ιδιαίτερα παρεκκλίνουσα εκτροπή από τη συμπεριφορά που θα επιδείκνυε ο μέσος συνετός άνθρωπος του κύκλου τους».



    ΣΧΟΛΙΑ