• ΥΓΕΙΑ

    Βάνα Παπαευαγγέλου: 1 στους 3 στις ΜΕΘ έχουν ηλικία μικρότερη των 60 ετών – Αύξηση ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα

    • NewsRoom

    Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


    Στο επιδημιολογικό φορτίο το οποίο παραμένει υψηλό στη χώρα μας, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρας, η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

    «Εφτά στους 10 είναι άνω των 55 ετών και 1 στους 3 στις ΜΕΘ έχουν ηλικία μικρότερη των 60 ετών. Κανείς δεν είναι άτρωτος», σημείωσε, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες 15 ημέρες το 80% θανάτων είναι μικρότερης ηλικίας των 60 ετών και αφορούν ανεμβολίαστους.

    Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 170.000 κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, ενώ ακόμη μίλησε για αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα.

    Το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου σημείωσε στην συνέχεια, τονίζοντας για μία φορά, την σημασία όχι απλώς του εμβολιασμού, αλλά του εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση.
    Η πανδημία είναι ακόμα εδώ

    Αναφορικά με την συζήτηση για το τέλος της πανδημίας, ανέφερε πως ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η εκτεταμένη διασπορά του ιού τον ευνοεί ώστε να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις.

    Κλείνοντας, η κα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα παιδιά, λέγοντας πως ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός και πως η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς τα παιδιά είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα τεστ κορονοϊού. Ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον και τα παιδιά, είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια ηπιότερη μορφή της νόσου.

    Μαγιορκίνης : Σε συρρίκνωση η παραλλαγή Όμικρον

    Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα.Γκίκας Μαγιορκίνης

    Όπως είπε, παρατηρείται μείωση κατά -31% στη διασπορά των κρουσμάτων αλλά η πίσεη στο ΕΣΥ παραμένει καθώς αυξήθηκαν κατά +24% οι θάνατοι.

    Ως προς τις ΜΕΘ δήλωσε πως υπήρξε μείωση κατά 5% των διασωληνωμένων, μείωση κατά 7% των εισαγωγών και αύξηση εξιτηρίων κατά 6%. Επίσης από την αρχή της πανδημίας έχουν διατεθεί 97 εκατομμύρια συσκευές self test, τις χρησιμοποίησαν 7,8 εκατομμύρια πολίτες και καταγράφηκαν από επαγγελματίες της υγείας 365.000 θετικές ενδείξεις.

    Εκτίμησε τέλος, ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και προέβλεψε μάλιστα, ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό.

    Πηγή: Healthstories.gr



    ΣΧΟΛΙΑ