• ΥΓΕΙΑ

    Τζανάκης: Ίσως φτάσουμε και τα 3.000 κρούσματα – Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν

    Τζανάκης: Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν -Δεν αποκλείεται να φτάσουμε και τα 3.000 κρούσματα

    Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας


    Ιδιαίτερα προβληματισμένος αναφορικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης

    «Αυτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, υπογράμμισε πως σύντομα θα αυξηθούν τα κρούσματα.

    Εκτίμησε πως την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ημέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουμε και τα 3.000 κρούσματα.

    Το επιδημιολογικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι τελείως διαφορετικό, όπως είπε. «Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει. Αν τώρα ήταν χειμώνας, θα επιβαλλόταν lockdown. Προσδοκούμε, όμως, ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση», είπε.

    Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των κρουσμάτων, τόνισε ότι τα περισσότερα αφορούν σε μικρές ηλικίες. «Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες».

    «Είναι πιθανό επίσης κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δέλτα», είπε και σημείωσε ότι είναι αδιαμφισβήτητη η επικράτηση της συγκεκριμένης μετάλλαξης μαζί με κάποια άλλα στελέχη, όπως αυτό που έρχεται από την Ρωσία και την Νιγηρία.

    Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Τζανάκης είπε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 50 με 65, που είναι και οι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιθυμητό θα ήταν ένα καλύτερο ποσοστό, όπως στην Κύπρο ή στην Πορτογαλία, που αγγίζει το 100%.

    Επιπροσθέτως, ο καθηγητής τάχθηκε επίσης υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον και στενούς κρατικούς φορείς, όπως οι υγειονομικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας και στη συνέχεια υπάλληλοι μέσων μεταφοράς, υπάλληλοι σε μονάδες φροντίδας βρεφών και ηλικιωμένων. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, ο εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Όπως δήλωσε, μάλιστα, κατά τη γνώμη του δεν θα πρέπει να προσλαμβάνονται σε σπίτι.

    Τέλος, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφικό να μείνουν για άλλη μια χρονιά κλειστά. «Θα το πληρώσουμε βαριά αν τα παιδιά μας εκπαιδευτούν άλλη μια χρονιά από τάμπλετ και λάπτοπ». Προέτρεψε, επίσης, την επιτροπή να επιτρέψει σε όσους διστακτικούς οποιασδήποτε ηλικίας έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca και δεν επιθυμούν να κάνουν μια δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο, να την πραγματοποιήσουν με ένα διαφορετικό εμβόλιο mRNA.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΚΠΑ: 10 συστάσεις για την προστασία μας από τον κορονοϊό

    Ποιους αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Από πότε ξεκινά

    Pfizer/BioNTech: Σχεδιάζουν τρίτη ενισχυτική δόση, αλλά και νέο εμβόλιο ειδικά κατά της παραλλαγής Δέλτα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ