• ΥΓΕΙΑ

  Τζανάκης: Ενδεχομένως να δούμε και 30.000 κρούσματα τη μέρα – Οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 διαφεύγουν των εμβολίων

  • NewsRoom
  Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης

  Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης


  Για την πορεία της πανδημίας και την τέταρτη δόση εμβολίου μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

  Προβληματισμό μεταξύ των ειδικών έχει προκαλέσει η «εκτόξευση» των κρουσμάτων κορονοϊού με αποκορύφωμα τα χθεσινά κρούσματα που ξεπέρασαν τις 20.000.

  Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε: «Δεν ήταν έκπληξη για εμάς αυτά τα νούμερα. Περιμέναμε το καλοκαιρινό κύμα, στο ύψος που έχει έρθει. Ενδεχομένως να δούμε και 30.000 κρούσματα τη μέρα».

  «Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι τις προσεγγίσεις ότι θα φτάσουμε τις 400 νοσηλείες στις ΜΕΘ. Τα δικά μου μοντέλα δείχνουν ότι τέλος Ιουλίου θα πάμε προς αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Πρέπει να κρατήσουμε τα πράγματα διαχειρίσιμα, και τα κρούσματα σε χαμηλά νούμερα. Να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός», πρόσθεσε.

  «Νομίζω ότι το Σεπτέμβριο θα είναι καλά τα πράγματα. Στα σχολεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και πιο οργανωμένη, και μπορούμε να παρέμβουμε καλύτερα. Τώρα όλοι συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς μέτρα προστασίας, και έτσι μαζί με τις Ο4 και Ο5 οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα», εξήγησε.

  «Η παραλλαγή αυτή μας βρίσκει στα κάτω μας από πλευράς ανοσοπροστασίας. Αυτές οι μεταλλάξεις διαφεύγουν τελείως των εμβολίων, αλλά και της προηγούμενης νόσησης. Για αυτό το 1/3 σχεδόν των κρουσμάτων είναι επαναλοιμώξεις», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

  Τέταρτη δόση

  Αναφερόμενος τέλος στην 4η δόση του εμβολίου, για όσους είναι κάτω των 60 ετών, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «Εγώ έχω κάνει την τέταρτη δόση λόγω ηλικιακού ορίου, αλλά και της στενής μου επαφής με ασθενείς. Αλλά δεν μπορείς σε κάποιον που είναι 30, 40, 50 χρονών και δεν έχει προβλήματα υγείας, ενώ έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις, ή έχει νοσήσει, να του πεις χωρίς επιστημονικές ενδείξεις να εμβολιαστεί με την 4η δόση. Μια ιατρική πράξη, όσο αθώα και αν είναι, όταν γίνεται χωρίς ωφέλεια δεν μπορεί να αποτελεί σύσταση των γιατρών».

  Διαβάστε επίσης:

  Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ με εκτίναξη κρουσμάτων στα 20.084, 16 θάνατοι και 95 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

  Ιωάννα Παυλοπούλου μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: Είναι λάθος οι ευάλωτοι να περιμένουν το νέο εμβόλιο, δεν είναι βέβαιο ότι θα το έχουμε τον Σεπτέμβριο  ΣΧΟΛΙΑ