ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το μέλλον μιας γοητευτικής μετοχής, ο ενθουσιασμός της Λάτση, το colpo grosso Σιάμισιη, οι σχέσεις Μητσοτάκη – Μπακογιάννη, η πρέσβης και τα dick pics και ένα hot quiz με τον famous βουλευτή και την πλατινομαλλούσα
Επιχειρησιακές αλλαγές δρομολογούνται από το υπουργείο Υγείας, με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση του τρίτου επιδημικού κύματος το οποίο φαίνεται πως είναι ήδη εδώ, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το σύστημα Υγείας.
Ήδη, οι αριθμοί δείχνουν τάση επιβάρυνσης του συστήματος, με αντίστοιχη αυξητική τάση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων ασθενών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου, 277 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με κορωνοϊό.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ (Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας – ΕΚΑΒ) που είναι και ο αποκλειστικός επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Υγείας, αναλαμβάνει το γενικό συντονισμό διαχείρισης της κρίσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ θα αναλάβει να συλλέγει σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα που αφορούν τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 (εισαγωγές σε κλινικές και ΜΕΘ Covid-19, διαθεσιμότητα – πληρότητα κλινών, διακομιδές από την περιφέρεια κλπ) και να ενημερώνει κεντρικά απευθείας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή ήταν κατακερματισμένη, με τα στοιχεία να συλλέγονται ανά νοσοκομείο και να διοχετεύονται σε… 6 διαφορετικούς προορισμούς (ΕΟΔΥ, Μητρώο Covid-19, Υγειονομικές Περιφέρειες, πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, ΕΚΑΒ και Πολιτική Προστασία)! Πλέον η διαδικασία θα είναι κεντρική, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση.
Ταυτόχρονα, μέσω του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ θα δίνονται όλες οι οδηγίες και εντολές για τη διαχείριση της κατάστασης.
Τις αλλαγές έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη να δηλώνει κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη ότι ο ρόλος του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ αναβαθμίζεται σε αυτή τη φάση διαχείρισης της κρίσης.
Στην κεντρική υπηρεσία του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ λειτουργεί από την αρχή της κρίσης συντονιστικό κέντρo, μέσω του οποίου η κατάσταση παρακολουθείται σε 24ωρη βάση.
Το ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ, με πρόεδρο τον Νίκο Παπαευσταθίου από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα έχει αναλάβει σημαντικό επιχειρησιακό ρόλο. Τα στελέχη του Κέντρου πραγματοποιούν συνεχείς περιοδείες σε όλη τη χώρα – με έμφαση στις περιοχές με μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο – για τον καλύτερο συντονισμό νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι τελευταίες 10 ημέρες – οπότε και άρχισαν οι ενδείξεις εμφάνισης του τρίτου επιδημικού κύματος – στελέχη της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ, υπό τον πρόεδρο, βρέθηκαν σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κρήτη), ενώ παράλληλα παρακολουθείται στενά και η κατάσταση στην Αττική.
Το ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ δεν επέλεξε να δημιουργήσει «ειδικό τμήμα διαχείρισης της πανδημίας» αλλά έλαβε την απόφαση να εκπαιδεύσει το σύνολο των εργαζομένων του στη διαχείριση περιστατικών Covid-19. Έτσι, μέσα σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 4.500 γιατροί και διασώστες, οι οποίοι υπηρετούν σε όλη τη χώρα. Οι ιπτάμενοι εκπαιδεύτηκαν και στη χρήση της ειδικής «κάψουλας» μέσα στην οποία μεταφέρονται οι ασθενείς όταν επιβιβάζονται σε εναέρια μέσα. Με τον τρόπο αυτό, οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν ενιαία μορφή σε όλη την επικράτεια.
Οι αρμοδιότητες του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (πρώην ΕΚΕΠΥ) μεταφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ το φθινόπωρο του 2019. Τότε το ΕΚΑΒ απέκτησε για πρώτη φορά επιχειρησιακή διασύνδεση με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο Νίκος Παπαευσταθίου έχει μακρά θητεία στη διοίκηση και των δύο φορέων