• ΥΓΕΙΑ

    Τι δείχνει νέα μεγάλη έρευνα για τη μαστογραφία


    Μια νέα μελέτη από τη Σουηδία έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στην έρευνα για τη μαστογραφία και να δώσει πιο σαφείς απαντήσεις για την εξέταση που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού.

    Η μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε περισσότερες από 50.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού, διαπίστωσε ότι όσες συμμετείχαν σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) διέτρεχαν κατά 60% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο στα 10 χρόνια μετά τη διάγνωση και κατά 47% στα 20 χρόνια.

    Οι ερευνητές τονίζουν πως το screening δίνει στην ασθενή την ευκαιρία να θεραπεύσει τη νόσο της νωρίς, όταν έχει περισσότερες θεραπευτικές επιλογές. Επίσης, η ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο δίνει τη δυνατότητα αποφυγής των επιθετικών θεραπειών που μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής.

    «Οι μειώσεις που παρατηρούμε στη θνησιμότητα οφείλονται κυρίως στη μαστογραφία που εντοπίζει νωρίτερα τους πιο επιθετικούς καρκίνους», επισημαίνει ο Robert Smith, υπεύθυνος για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και συντάκτης της μελέτης, τονίζοντας ότι ενώ τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται προφανή, η επίδραση των μαστογραφιών στην επιβίωση είναι ένα θέμα που έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία χρόνια, με ορισμένους να αποδίδουν τη μείωση της θνησιμότητας στις βελτιωμένες θεραπείες.

    Οι απόψεις διίστανται

    Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών, ενώ η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α. συνιστά την εξέταση κάθε δύο χρόνια για γυναίκες ηλικίας 50 έως 74 ετών.

    Σύμφωνα με τον Smith, οι διαφορές αυτές στις απόψεις οφείλονται εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται τα στοιχεία.

    Όπως εξηγεί, πολλά από τα στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη στις συστάσεις προέρχονται από παλαιότερες μελέτες που δεν μπόρεσαν να αναδείξουν σαφώς τα οφέλη από την έγκαιρη διάγνωση στην επιβίωση.

    «Η έγκαιρη διάγνωση εντοπίζει καρκίνους που δεν θα παρουσίαζαν συμπτώματα για χρόνια. Εντούτοις, η επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού μπορεί να αποδοθεί σε βελτιώσεις στη θεραπεία, καθιστώντας δύσκολη την ανάδειξη του οφέλους από την εξέταση», προσθέτει.

    Οι συστάσεις στην Ελλάδα

    Λαμβάνοντας υπόψη τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και αδυναμίες, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και να σταματά όταν η κατάσταση της υγείας των γυναικών δεν προσφέρει επαρκές προσδόκιμο επιβίωσης.

    Οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν τον ανά έτος ή ανά διετία έλεγχο αφού συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.

    Για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά ετήσιο τακτικό προληπτικό έλεγχο με κλινική εξέταση, μαστογραφία ή/και μαγνητική μαστογραφία, που ξεκινά από ηλικία που θα προσδιορίσει ο θεράπων γιατρός, συχνά νεότερη εκείνης των 40 ετών.

    Σαφή τα ευρήματα της νέας μελέτης

    Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες που αφορούσαν μία περίοδο άνω των  52 ετών. Ειδικότερα εξέτασαν δεδομένα από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν δεν υπήρχε ευρέως διαδεδομένος έλεγχος και 39 χρόνια αργότερα, όταν πλέον ο έλεγχος  είχε διαδοθεί.

    Τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερες από 52.400 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, στη Dalarna της Σουηδίας. Όλες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού μεταξύ των ετών 1977 και 2015 και έλαβαν την τελευταία θεραπεία για το στάδιο καρκίνου τους, ανεξάρτητα από το πώς εντοπίστηκε.

    Τα δεδομένα της νέας μελέτης ήταν «εξατομικευμένα» – έτσι οι ερευνητές γνώριζαν εάν μία γυναίκα είχε εξεταστεί ή όχι, επιτρέποντας την ανάδειξη της σημασίας της πρώιμης διάγνωσης για την επιβίωση.

    Ήταν, επίσης, σε θέση να ποσοτικοποιήσουν το όφελος από τον έλεγχο, εξετάζοντας τους θανάτους μετά τη διάγνωση.

    «Η τελευταία μελέτη προσθέτει στοιχεία στο μεγάλο σώμα της έρευνας που αποδεικνύει ότι η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, μέσω προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, σώζει τις περισσότερες ζωές», δήλωσε η Δρ Nicole Saphier, διευθύντρια στο τμήμα απεικόνισης του μαστού στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

    Όπως η ίδια εξήγησε, οι καρκίνοι του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 49 τείνουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από αυτούς σε μεγαλύτερες γυναίκες, κατά συνέπεια η μαστογραφία και η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητες σε αυτές τις ηλικίες, όταν οι πιθανότητες επιβίωσης είναι υψηλότερες.

    «Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο – οι σύγχρονες θεραπείες είναι σημαντικές αλλά όχι επαρκείς από μόνες τους. Οι γυναίκες που κάνουν τακτικά μαστογραφικές εξετάσεις μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά περίπου το ήμισυ», δήλωσε ο Δρ Jay Baker, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού.

    Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος Μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάρβαρντ: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άλμα Ζωής: Δωρεάν έλεγχος μαστού σε γυναίκες 20-39 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ