ΥΓΕΙΑ

Θωμαΐδης: Η υποπαραλλαγή Όμικρον μπορεί να δώσει νέο κύμα μολύνσεων

  • NewsRoom
Νίκος Θωμαΐδης

Νίκος Θωμαΐδης


Η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2 μπορεί να δώσει νέο κύμα μολύνσεων επισήμανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η ΒΑ.2 έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες στη Βόρεια Ευρώπη και είναι πιθανό ότι μετά από μερικές εβδομάδες μπορεί να έχουμε νέο κύμα μολύνσεων και στη Νότια Ευρώπη.

«Φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση θα είναι πολύ πιο αργή απ ό,τι περιμέναμε… Τα λύματα αυτή την εβδομάδα δείχνουν σταθεροποίηση, μάλιστα μπορεί να κλείσουμε με οριακή αύξηση. Αυτή τη στιγμή και αισιόδοξα να το δούμε, τις επόμενες μέρες τις επόμενες εβδομάδες δε φαίνεται γρήγορη αποκλιμάκωση, όπως είχαμε αναγγείλει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό» σχολίασε ερωτηθείς, όμως φαίνεται κι από την κλινική επιτήρηση ότι έχουμε μια σταθεροποίηση.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι η Δέλτα δε φεύγει από το προσκήνιο, παραμένει, είναι περίπου στο 10% αυτή τη στιγμή».

Όπως εξήγησε, το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε εξαφάνιση των ιώσεων, όταν πάντα αυτή την περίοδο έχουμε έξαρση ιώσεων» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

«Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος απωλειών είναι πολύ υψηλός, 102, αλλά αποκλιμακώνεται ο δείκτης των ΜΕΘ. Η μόνη προστασία είναι ο τριπλός εμβολιασμός» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλακόπουλος: Είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να βγάλουμε τον κορονοϊό από τη ζωή μας

Παγώνη: Πότε έρχεται η αποκλιμάκωση – Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκαΣΧΟΛΙΑ