• ΥΓΕΙΑ

    “Θεριεύει” η ιλαρά: Ρεκόρ κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα


    Ρεκόρ κρουσμάτων ιλαράς σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα στη χώρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα αναφορικά με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

    Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη προχωρήσει σε έκτακτη προειδοποίηση για την εξάπλωση της νόσου ειδικά στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς μόνο το 2017 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 400%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας με τα περισσότερα περιστατικά.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την περασμένη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα 1 Μαρτίου δηλώθηκαν 138 νέα κρούσματα της νόσου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, σε εβδομαδιαία βάση, από τον περασμένο Μάιο που ξεκίνησε η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας.

    Συνολικά, κατά την περίοδο αυτήν, έχουν καταγραφεί 1829 κρούσματα, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

    Όσον αφορά στους θανάτους έχουν καταγραφεί τρεις συνολικά σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Ο τρίτος αφορούσε σε 35χρονη γυναίκα, από το γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

    Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, προειδοποιούσε από το ΑΠΕ ότι «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη», τονίζοντας ότι «η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού».

    Βάσει του επικαιροποιημένου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.  Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανησυχία ΚΕΕΛΠΝΟ: «Η ιλαρά δεν φαίνεται να σταματάει»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια 35χρονη το τρίτο θύμα της ιλαράς στην Ελλάδα – Είχε κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιλαρά: Αυτές είναι οι επικίνδυνες επιπλοκές της – Ποιοι κινδυνεύουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ