ΥΓΕΙΑ

Μια 35χρονη το τρίτο θύμα της ιλαράς στην Ελλάδα – Είχε κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου

  • NewsRoom
Κρήτη

(φωτογραφία αρχείου)


Μια 35χρονη Ελληνίδα είναι το τρίτο θύμα της επιδημίας ιλαράς στην Ελλάδα, την ώρα που  125 νέα κρούσματα καταγράφονται στην τελευταία αναφορά του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την πορεία της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου στη χώρα.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόκειται για μια 35χρονη κάτοικο Αττικής, από τον γενικό πληθυσμό (όπως την προσδιορίζει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να τη διαχωρίσει από όσους νόσησαν σε κοινότητες Ρομά). Η άτυχη γυναίκα είχε εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου όπως μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού ηλικίας 25 έως 44 χρόνων, και ο ατελής εμβολιασμός την άφησε εκτεθειμένη τελικά στην ιλαρά.

Μετά τη νόσησή της η 35χρονη εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Οι δύο προηγούμενοι θάνατοι αφορούν σε άτομα από κοινότητες Ρομά. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

To κύμα της νόσου συνεχίζεται αμείωτο. Μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού. Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ: Θερίζει η ιλαρά στο νοσοκομείο Αμαλιάδας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκαριστικό περιστατικό στην Πάτρα: 17χρονος πέθανε από ιλαρά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Βρέφος 11 μηνών το πρώτο θύμα ιλαράς στη χώρα μας


ΣΧΟΛΙΑ