ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός για τον κορoνοϊό και τη γρίπη είναι αναγκαίος

  • NewsRoom
Η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

Η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου


Ενημέρωση για τα νέα εμβόλια του κορoνοϊού πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας, σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου.

Η ενημέρωση γίνεται από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

 Το χαμηλό τείχος ανοσίας των ηλικιωμένων μόνο προβληματισμό και αγωνία δημιουργεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόλις 1 στους 4 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχει θωρακιστεί με τις απαραίτητες αναμνηστικές δόσεις (23,3% στην Ελλάδα με μ.ο της ΕΕ στο 18,8%).

Παρακολουθήστε την ενημέρωση 

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη του Nature σύμφωνα με τα οποία τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές δεν είναι νέος ιός αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Omicron. Δεν είναι αιτία να αναβαθμιστεί η αξία τους σε παραλλαγές ιδιαίτερης μέριμνας.

Τα κρούσματα στα παιδιά με covid αυξήθηκαν στα παιδιά λόγω της παραλλαγής Ομικρον. Και στην χώρα μας είχαμε ανάλογη αύξηση.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5-11 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Επίσης, συστήνει τον εμβολιασμό σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

Ο εμβολιασμός για τον κορoνοϊό και τη γρίπη ειναι αναγκαίος. Δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις παραλλαγές.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 21 εκατ. εμβολιασμοί και το 72,7% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Συνεχίζουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς ακόμα και σε μικρά νησιά», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών», σημειώνοντας ότι η διάθεση τους θα αρχίσει προσεχώς και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Covid-19: 53.436 κρούσματα την περασμένη εβδομάδα – Στους 85 οι διασωληνωμένοι, 164 οι θάνατοι
 ΣΧΟΛΙΑ