• ΥΓΕΙΑ

    Στρεπτόκοκκος: Πώς πρέπει να γίνεται το strep test

    • NewsRoom
    Strep test

    Strep test


    Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία, ούτε πανδημία στη χώρα μας, όπως και διεθνώς, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή τα περιστατικά στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων των τελευταίων ημερών.

    Διευκρινίζει ότι τα τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου (strep test), καίτοι πωλούνται από τα φαρμακεία, δεν προορίζονται για χρήση από τους ασθενείς.

    Για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας. Επίσης για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης θα πρέπει να γίνονται κατόπιν ιατρικών οδηγιών.

    Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ οι στρεπτόκοκκοι είναι γνωστά μικρόβια για τα οποία υπάρχουν φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν. Σπανίως προκαλούν βαριά νόσο με τραγική κατάληξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει μικρά παιδιά και ευαίσθητοι ασθενείς να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή και φροντίδα, όταν αντιμετωπίζουν οξέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.

    Μέτρα προφύλαξης

    Για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο είναι σημαντική η καθημερινή και ορθή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών, καθώς και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας.

    Η αποφυγή του συγχρωτισμού, ειδικά με άτομα με συμπτώματα που εμφανίζουν πυρετό, φαρυγγαλγία και άλλα συμπτώματα, και ο σωστός αερισμός των κλειστών χώρων είναι σημαντικά μέτρα, καθώς και η κοινωνική αποστασιοποίηση των ατόμων που νοσούν ώστε να περιχαρακωθεί κατά τον δυνατό η εξάπλωση της λοίμωξης.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρέθηκε η πιθανή αιτία της ενδομητρίωσης, προσφέροντας ελπίδα για θεραπεία

    Η σεμαγλουτίδη – εκτός από τη ρύθμιση του διαβήτη και την απώλεια βάρους – περιορίζει και τον εθισμό;

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ