ΥΓΕΙΑ

Στους 17 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου –  Έκτακτο σχέδιο δράσης ζητούν οι γιατροί

Κουνούπι κουνούπια κουνουπι κουνουπια


Στους δεκαεπτά ανέρχονται οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι οποίοι έχουν καταγραφεί συνολικά από την  αρχή της περιόδου έξαρσης μέχρι και σήμερα, 30/08, σύμφωνα με την εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Κατά την περίοδο αυτή έχουν διαγνωστεί 153 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 127 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 26 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Συνολικά νοσηλεύονται με λοίμωξη 30 άτομα, εκ των οποίων τα 11 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα 19 εκτός ΜΕΘ. Οι 17 θάνατοι που έχουν καταγραφεί αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 69 ετών.

Έκτακτα μέτρα ζητάει ο ΙΣΑ

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, τονίζοντας ότι έχει εξελιχθεί σε μεγάλη υγειονομική απειλή και μάλιστα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, καθώς αποτελεί πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξή της.

Το  θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ του, στο πλαίσιο της οποίας  έγινε λόγος για «τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων αρχών που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα». Επίσης, αποφασίσθηκε να  ερωτηθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες, για τα  έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ειδικά στις αστικές περιοχές, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να  ενημερώσει για το εάν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στον αστικό ιστό και να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία, προκειμένου να λάβουν μέτρα οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης,  να ενημερώσει εάν έχει γίνει  πρόσφατη καταγραφή των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψεκασμοί  γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά.

Καλεί, επιπλέον, την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και να ενημερώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν .

Τέλος, καλεί τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να υλοποιήσει έστω και τώρα ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, 28/08, πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ευρεία σύσκεψη για το θέμα, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζου, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας, κ. Β. Καραούλη  και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητή  Χειρουργικής, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη τόσο για συντονισμένη διευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ιού, όσο και για εφαρμογή πρόσθετων μέτρων πρόληψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιός του Δυτικού Νείλου: Την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων εξετάζουν οι αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καλπάζει» ο Ιός του Δυτικού Νείλου: 11 οι θάνατοι, οι 6 μόλις σε μια εβδομάδα!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου – 133 περιστατικά μολύνσεων, 16 άτομα κατέληξαν


ΣΧΟΛΙΑ