• Soul & Action

    Λιγότερο ευάλωτοι στα ψυχικά νοσήματα οι «πρωινοί» τύποι

    • NewsRoom


    Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς το πρωί έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, συγκριτικά με εκείνους που μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ, σύμφωνα με νέα έρευνα που κρούει κώδωνα κινδύνου για τα… νυχτοπούλια.

    Πιο συγκεκριμένα, μία γενετική μελέτη μεγάλης κλίμακας διαπίστωσε ότι αυτοί που είναι βιολογικώς προγραμματισμένοι να ξυπνούν νωρίς έχουν αυξημένες πιθανότητες να νιώθουν ευτυχισμένοι και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια.

    Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι «νυχτερινοί» τύποι κινδυνεύουν περισσότερο από ψυχιατρικά προβλήματα, καθώς χρειάζεται να καταπολεμήσουν το βιολογικό τους ρολόι, αφού σχολεία και εργασίες αρχίζουν νωρίς το πρωί.

    Ο Μάικ Γουίντον, ο καθηγητής που συντόνισε την έρευνα στο πανεπιστήμιο του Εξετερ, τόνισε: «Ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη μας σημαίνει ότι διαθέτουμε στα χέρια μας τις ισχυρότερες αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι νυχτερινοί τύποι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ψυχικά νοσήματα, όπως είναι η σχιζοφρένεια. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως αυτή τη σχέση».

    Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν γενετικά δεδομένα από 250.000 συμμετέχοντες στην ιδιωτική εταιρεία γενετικών μελετών 23andMe, όπως εξάλλου και 450.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη της Uk Biobank. Από όλους ζητήθηκε να δηλώσουν κατά πόσον ήταν «πρωινοί τύποι» ή «νυχτερινοί». Στη συνέχεια το γονιδίωμά τους αναλύθηκε, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν κάποια γονίδια τα οποία ήταν κοινά και φαίνονται να επηρεάζουν τα πρότυπα ύπνου.

    Η έρευνα αυξάνει τον αριθμό των περιοχών του γονιδιώματος που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το κατά πόσον κάποιος θα ξυπνάει νωρίς το πρωί, από 24 σε 351. Οπως τόνισε ο καθηγητής Γουίντον, «η μελέτη απομονώνει έναν σημαντικό αριθμό γονιδίων, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν λεπτομερώς, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά βιολογικά ρολόγια».

    Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τα γενετικά δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει με δεδομένα από τους καταγραφείς δραστηριότητας από 85.000 συμμετέχοντες στην έρευνα της UK Biobank. Αυτό υπέδειξε τις γενετικές μεταβλητές που αναγνώρισαν οι ερευνητές και που μπορούν να μεταβάλλουν τον χρόνο της φυσικής έγερσης κατά 25 λεπτά, αλλάζοντας, παραδείγματος χάρη, τον χρόνο της έγερσης από τις επτά το πρωί στις επτά και είκοσι πέντε. Τα γονίδια που αναγνωρίστηκαν επηρεάζουν το πότε κοιμάται και το πότε ξυπνά κανείς, αλλά όχι την ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου.

    Η σχέση μεταξύ βιολογικού ρολογιού και σχιζοφρένειας ήταν εξαιρετικά προφανής, καθώς τα «νυχτοπούλια» είχαν κατά 10% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το κρύο αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό – Πώς θα προστατευτούμε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασύλληπτη τραγωδία: Νεκρό μωράκι 20 μηνών από τη γρίπη



    ΣΧΟΛΙΑ