• Soul & Action

    Blue Monday: Σήμερα η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου ( ; )

    • Έφη Τσιβίκα
    blue monday


    Το ότι η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου (Blue Monday) είναι Δευτέρα δεν μας κάνει εντύπωση, ούτε φυσικά το γεγονός ότι αυτή η Δευτέρα «πέφτει» λίγο μετά το πέρας των Χριστουγέννων. Όμως, κατά πόσο η καθιέρωσή της ευσταθεί επιστημονικά; Είναι ένα εύρημα που προκύπτει μέσα από τύπο επιστημονικό ή ένα εφεύρημα με πολλούς αποδέκτες;

    Η Blue Monday αποτελεί έμπνευση του Βρετανού ψυχολόγου Clif Arnall, ο οποίος, το 2005, θέλοντας να εντοπίσει τη χειρότερη μέρα του χρόνου, έφτιαξε μία εξίσωση. Συνδυάζοντας  τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα Χριστούγεννα που αργούν να ξαναέρθουν, τα χρέη του Δεκεμβρίου που συνειδητοποιούνται κατόπιν εορτής και τους στόχους του προηγούμενου έτους που έμειναν ανεκπλήρωτοι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  αυτή η μέρα είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

    Το  βαρύγδουπο όνομα «έγραψε» καλά και τα μέσα ενημέρωσης το έκαναν… σημαία, δίνοντάς μας ένα πολύ καλό άλλοθι για να περάσουμε  τις «μαύρες» μας,  χωρίς να νιώθουμε προβληματικοί, χωρίς να χρειάζεται να δώσουμε εξηγήσεις. Έστω και για μια ημέρα! Την Blue Monday!

    Σήμερα, λοιπόν, μπορεί ο καθένας να βιώσει ελεύθερα την κατάθλιψή του, χωρίς να στιγματιστεί. Να βαρυγκομίσει με επιχείρημα. Να “απλωθεί” στη μιζέρια του χωρίς ενοχές. Σήμερα, μπορεί ο καθένας να χαθεί στο σκοτάδι του, χωρίς να νιώθει υποχρεωμένος να βρει το φως του.

    Όμως, ανεξάρτητα από το αν εμάς, εσάς ή κάποιους άλλους μπορεί να μας εξυπηρετεί και παρόλο που η Blue Monday έχει πλέον “καταχωρηθεί” στα ημερολόγιά μας, τίθεται ένα άλλο εύλογο ερώτημα: ευσταθεί όντως επιστημονικά;

    Παρόλο που ο Arnall βρήκε αρκετούς υποστηρικτές, η πλειονότητα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο τύπος που κατέδειξε αυτήν την ημέρα ως την πιο καταθλιπτική του έτους δεν ευσταθεί επιστημονικά, με τους μαθηματικούς να τον κατατάσσουν στις ψευδοεπιστήμες ή ακόμα και στις ανοησίες.

    Κόντρα στο ρεύμα

    Αν, παρόλα αυτά, νιώθετε ότι σας παίρνει από… κάτω, οι  παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν (όχι μόνο σήμερα,αλλά κάθε ημέρα). Και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

    Εκτεθείτε στο φως. Το φυσικό φως βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων της σεροτονίνης και προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών, δύο ορμονών που βελτιώνουν διάθεση. Βγείτε έξω στο φως για τουλάχιστον δέκα λεπτά σήμερα (αν μπορείτε και κάθε μέρα).

    Κάντε αερόβια άσκηση. Οποιαδήποτε δραστηριότητα και να επιλέξετε -περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο- θα ενισχύσει τις ενδορφίνες σας, κάνοντάς σας να νιώθετε πιο ήρεμοι και πιο ευτυχισμένοι.

    Χαμογελάστε. Με το χαμόγελο επιτρέπετε στις «καλές» χημικές ουσίες να πλημμυρήσουν τον εγκέφαλό σας. Το σώμα σας χαλαρώνει, και η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί. Το χαμόγελο είναι πολύ μεταδοτικό, οπότε αν το ξεκινήσετε εσείς, μπορεί να βοηθήσετε και τους άλλους να νιώσουν καλύτερα.

    Νιώστε ευγνωμοσύνη. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι «στέκονται» λίγο για να δουν και να εκτιμήσουν αυτά που ήδη έχουν, αισθάνονται πιο ενεργητικοί και αισιόδοξοι. Κάντε μια λίστα με τους ανθρώπους, τις καταστάσεις και τα πράγματα, για τα οποία είστε ευγνώμονες που τα έχετε στη ζωή σας.

    Κάντε μια καλή πράξη. Υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα της έρευνας που συσχετίζει την αλτρουιστική συμπεριφορά με τη βελτίωση της υγείας και τη μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας. Κάντε μια φιλοφρόνηση, πάρτε μια τυρόπιτα στον άστεγο, βοηθήστε την γιαγιούλα με την τσάντα της λαϊκής.

    Να θυμάστε: Αυτήν την ημέρα, όπως και όλες τις υπόλοιπες, πρέπει να την ζήσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι σήμερα θα ζήσετε ελεύθερα την κατάθλιψή σας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γκρεμίζονται τα πάντα γύρω σου; Μείνε αισιόδοξος! Έτσι θα τα καταφέρεις!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο θυμός καταστρέφει το σώμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κι όμως, το γυμναστήριο “μικραίνει” τους μυς



    ΣΧΟΛΙΑ