• ΥΓΕΙΑ

    Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και πώς θα προφυλαχτείτε

    • NewsRoom


    Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι η χαρά μικρών και μεγάλων και το «σήμα κατατεθέν» των Χριστουγέννων. Την τελευταία δεκαετία, όμως, ενοχοποιείται για προβλήματα στην υγεία, που με κάθε τρόπο θα θέλατε να αποφύγετε κατά τη διάρκεια των γιορτών.

    Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές και πληθώρα δημοσιευμάτων και άρθρων, τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα, λόγω των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται πάνω τους, μπορεί να προκαλέσουν… όλεθρο στην αναπνευστική οδό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων.

    Τα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν φτάρνισμα, βήχα, μπουκωμένη μύτη ακόμη και κρίσεις άσθματος, είναι παραπλανητικά και συχνά αποδίδονται λανθασμένα σε ιώσεις.

    Αιτία του κακού είναι οι μικροοργανισμοί, όπως γύρη και μούχλα, που αναπτύσσονται επάνω στο δέντρο. Όταν αυτό κόβεται και τοποθετείται στο θερμό περιβάλλον του σπιτιού ο ρυθμός ανάπτυξής τους αυξάνεται εκθετικά, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις.

    Δυστυχώς, όμως, ούτε τα ψεύτικα δέντρα είναι εντελώς αθώα. Μπορεί να πυροδοτήσουν το φτάρνισμα και άλλα συμπτώματα αλλεργίας, λόγω της σκόνης που συσσωρεύεται πάνω τους όλο το χρόνο που ήταν αποθηκευμένα στο… πατάρι.  Παρόλα αυτά, σε σύγκριση με τα αληθινά δέντρα, τα ψεύτικα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα.

    Πώς θα προστατευθείτε

    Αν είστε από αυτούς που παρουσιάζουν αλλεργία στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, η ιδέα να μην στολίσετε καθόλου μάλλον δεν είναι και τόσο καλή.

    Υπάρχουν, όμως, άλλα προφυλακτικά μέτρα, που μπορεί να σας γλιτώσουν από μπελάδες:

    – Πλύντε το δέντρο σε εξωτερικό χώρο με λάστιχο, έτσι ώστε να απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος της μούχλας και της σκόνης.

    – Τοποθετήστε σε κάποια συσκευή καθαρισμού αέρα στο χώρο που θα βάλετε το δέντρο.

    – Ψεκάστε το δέντρο με ένα διάλυμα νερού και χλωρίνης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιορτινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η παραμονή των Χριστουγέννων μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση FDA: Προσοχή στην ωμή ζύμη!



    ΣΧΟΛΙΑ