ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός για τα αυξανόμενα κρούσματα: Μάσκες και έλεγχοι παντού, «λουκέτο» σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα


Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει, τα τελευταία 24ωρα, τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τις αρμόδιες Αρχές να εξετάζουν διάφορα σενάρια για εφαρμογή μέτρων με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν κάνει την επιστημονική κοινότητα να υποστηρίζει ότι ο ιός έχει περάσει πλέον στην κοινότητα.

Το σενάριο εφαρμογής κάθετων περιοριστικών και προστατευτικών μέτρων, όπως συνέβη στην αρχική φάση αντιμετώπισης της πανδημίας έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Επομένως, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους και τους εντατικούς ελέγχους για συνωστισμό.

57 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σημειώνεται ότι συνολικά το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 57 κρούσματα σε όλη τη χώρα, με τα 18 να εντοπίζονται στην Αττική, τα 11 στη Θεσσαλονίκη και τα 7 στην Καβάλα, στην οποία την προηγουμένη είχαν εντοπιστεί 4 ακόμη κρούσματα. Συνολικά δηλαδή 11 κρούσματα κορονοϊού σε 48 ώρες.

Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ έχει ριχτεί στη μάχη των ελέγχων σε νυχτερινά μαγαζιά, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανόνες. Τα φαινόμενα συνωστισμού, κυρίως στα νησιά, όπως η Μύκονος, όπου έχουν καταφύγει ήδη χιλιάδες τουρίστες, είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των υγειονομικών αρχών, καθώς τα πάρτι δεν σταματούν, με τον κόσμο να μην τηρεί τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα.

Μετά την επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοϊδη, μάλιστα, στην Μύκονο, η ΕΛ.ΑΣ άρχισε τους ελέγχους στα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα beach bar, αλλά και όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού, καθώς ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα της πανδημίας, είναι πιο ορατός από ποτέ.

Οι εικόνες συνωστισμού στα κλαμπ και τα beach bar, έχει θορυβήσει και τους επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα, δεν αποκλείουν και «λουκέτο» στα μαγαζιά που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα. Προτεραιότητα μας είναι η υγεία του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά η κα. Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν νυχτερινά μαγαζιά και beach bar ρωτήθηκε και ο Ν. Χαρδαλιάς στην προχθεσινή ενημέρωση των ΜΜΕ για την πανδημία, απαντώντας πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο, όπως και σε μέτρο lockdown.

Σε ό,τι αφορά στις εικόνες συνωστισμού που έχουν παρατηρηθεί, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνιζε δε, πως ευθύνη έχουν να προστατευτούν οι ίδιοι οι πολίτες, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και οι διοργανωτές των πάρτι, όπου παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα.

«Υπάρχει ζήτημα και ατομικής, αλλά και συλλογικής ευθύνης στο θέμα των συναθροίσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα αστυνομικό περιπολικό έξω από κάθε χώρο που γίνονται συναθροίσεις ή οποιεσδήποτε εκδηλώσεις. Ευθύνη έχουμε ο καθένας ξεχωριστά όταν συμμετέχουμε, ειδικά όταν κάποιες είναι χαοτικές από πλευράς κόσμου, αλλά συμμετοχή στην ευθύνη έχουν και όσοι τις διοργανώνουν», είπε.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Υπενθυμίζεται, ταυτόχρονα, ότι η χρήση μάσκας έγινε από χθες, Τετάρτη, υποχρεωτική για το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων και των κλειστών χώρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας στους χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό, όσο και στο κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση.

Σε όλους τους υπολοίπους χώρους συνίσταται η χρήση μάσκας, ειδικά όπου υπάρχει συνωστισμός ή συγχρωτισμός, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να μεταφερθούν σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.

Επιπλέον, η μάσκα είναι υποχρεωτική για προσωπικό και κοινό/πελάτες στους παρακάτω κλάδους επιχειρήσεων:

-Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα/47.19
-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.41
-Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.42
-Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.43
-Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.51
-Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.52
-Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.53
-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.54
-Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.59
-Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.61
-Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.62
-Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.63
-Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.64
-Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.65
-Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.71
-Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.72
-Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.75
-Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.76
-Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.77
-Aλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.78
-Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα/47.79
-Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)/59.14
-Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/91.01
-Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών/77.21
-Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/77.22
-Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης/77.29
-Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής /96.02
-Υπηρεσίες διαιτολογίας/96.04.10.01
-Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων /96.04.10.02
-Υπηρεσίες μασάζ/96.04.10.05
-Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες/96.04.10.06
-Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/96.09.19.06
-Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/96.09.19.09
-Yπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/96.09.19.17
-Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
-Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)
-Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
-Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/96.02 εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.

Επιροσθέτως:

-Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets)
-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων/92.00
-Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
-Φαρμακεία
-Χώροι γραφείων (δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό
-Ανελκυστήρες

Σημειώνεται, τέλος, ότι για τους παραβάτες, για όσους δηλαδή δεν κάνουν χρήση της μάσκας εκεί όπου προβλέπεται υποχρεωτικά, το πρόστιμο είναι 150 ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ