• ΥΓΕΙΑ

    Συχνοουρία: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

    • NewsRoom


    Είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί και στα δύο φύλα καθώς και σε όλες τις ηλικίες. Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές, άλλοτε «αθώες»  και άλλοτε περισσότερο σοβαρές.

    Ως συχνοουρία χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος νιώθει την ανάγκη για ούρηση πολλές φορές την ημέρα. Ενώ σε κανονικές συνθήκες και με φυσιολογική πρόσληψη υγρών, η ανάγκη για ούρηση έρχεται φυσιολογικά κάθε 3-4 ώρες, στην περίπτωση της συχνοουρίας το αίσθημα της ούρησης παρουσιάζεται πολύ πιο συχνά (κάθε μισή –μία ώρα). Το χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το αίσθημα αυτό είναι έντονο, η ποσότητα των ούρων που αποβάλλεται όταν ο πάσχων πηγαίνει στην τουαλέτα, είναι πολύ μικρή. Η συχνοουρία δεν πρέπει να συγχέεται με την πολυουρία. Παρόλο που έχουν κοινό ένα βασικό τους χαρακτηριστικό, τη συχνή ανάγκη για ούρηση, στην πολυουρία η ποσότητα των ούρων που αποβάλλεται είναι πολύ μεγάλη.

    Οι πιθανές αιτίες

    Πίσω από την συχνοουρία μπορεί να «κρύβονται» απλές καταστάσεις αλλά και σοβαρές ασθένειες. Έτσι το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε:

    Έντονο στρες, άγχος, αγωνία: Η ουροδόχος κύστη είναι πολύ ευαίσθητο όργανο και αντιδρά έντονα στα ερεθίσματα του συμπαθητικού συστήματος.

    Ουρολοιμώξεις (κυστίτιδες, προστατίτιδες): Φλεγμαίνοντας η ουροδόχος κύστη ή ο προστάτης δημιουργούνται ανώμαλες συσπάσεις στην κύστη  και ο ασθενής βιώνει το αίσθημα της συχνοουρίας: Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως συνοδεύεται από τσούξιμο ή/και κάψιμο (δυσουρία) ή/και αιματουρία.

    Ξένα σώματα στην κύστη: Πέτρες εντός της κύστεως ή πέτρες που έχουν κατέβει από τα νεφρά δημιουργούν φλεγμονή και προκαλούν συχνοουρία.

    Όγκους του ουροποιητικού συστήματος: Κυρίως πρόκειται για όγκους της ουροδόχου κύστεως, που εκτός από τη συχνοουρία, πολλές φορές προκαλούν και δυσουρία ή/και αιματουρία.

    Πώς αντιμετωπίζεται

    Για να απαλλαγεί κανείς από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα θα πρέπει αρχικά να εντοπιστεί η αιτία του. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να επισκεφθεί κάποιον ειδικό, ο οποίος θα διαγνώσει την αιτία. Η αντιμετώπιση της συχνοουρίας θα επέλθει με την αντιμετώπιση ή την θεραπεία της αιτίας που την προκαλεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι παθήσεις που «φαίνονται» στα χαρακτηριστικά των ούρων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού μπορεί να οφείλεται η νυκτουρία στους άνδρες – Οι 5 αιτιολογικές κατηγορίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσεκάπ ούρων: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται και τι μπορεί να δείξει



    ΣΧΟΛΙΑ