• ΥΓΕΙΑ

    Σ. Τσιόδρας: Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια

    • NewsRoom
    Αιμοδοσία

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος


    Σοβαρά νευρολογικά προβλήματα ενδέχεται να προκαλέσει η λοίμωξη από το νέο κορονοϊό (Covid-19)  στους βαριά νοσούντες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση την Πέμπτη (2/4/2020).

    Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, αν και ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχηση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Οι παραπάνω νευρολογικές εκδηλώσεις προστίθενται στις ήδη γνωστές, όπως η διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρονται στη βιβλιογραφία.

    Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται στην προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή πρόκειται για μια εγκαιφαλοπάθεια και αναφέρονται από Κινέζους ερευνητές στο έως και 15% των σοβαρά νοσούντων .

    «Είναι γνωστό σ’ εμάς τους κλινικούς γιατρούς πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτήν που κάνει σε άλλα όργανα, όπως οι πνεύμονες. Επίσης, η μείωση των επιπέδων οξυγόνου του αίματος, στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε και μιλάμε γι’ αυτά και στη γρίπη και αφορούν ιδιαίτερα ηλικιωμένους ανθρώπους  ή ανθρώπους που νοσούν σοβαρά από τις ιώσεις», σημείωσε ο κος Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι ελληνική ερευνητική ομάδα, ήδη ερευνά τις επιπτώσεις του ιού σε ορισμένες από τις παραπάνω εκδηλώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ