• ΥΓΕΙΑ

    Ραντεβού για εμβολιασμό: Διευκρινίσεις Θεμιστοκλέους σχετικά με τη διαδικασία

    • NewsRoom
    Αύριο δικάζονται οι τρεις γυναίκες για εικονικό εμβολιασμό- Η εισαγγελία ερευνά αν έχει επαναληφθεί

    Δικάζονται οι τρεις γυναίκες για εικονικό εμβολιασμό


    Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού για εμβολιασμό έναντι της Covid-19 προχώρησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τηλεοπτική ενημέρωση της Δευτέρας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19.

    Στο πλαίσιο αυτό o κ. Θεμιστοκλέους τόνισε τα εξής:

    1. Όταν ένας πολίτης θέλει να κλείσει ραντεβού, είτε στην πλατφόρμα, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς του, το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει το ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες. Δηλαδή, αν κάποιος προσπαθήσει να κλείσει ραντεβού τη Δευτέρα, το νωρίτερο που μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του θα για την ερχόμενη Παρασκευή. Και ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας του εφοδιασμού των εμβολιαστικών κέντρων.
    2. Αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει μήνυμα για ραντεβού, τότε για να ισχύσει το ραντεβού θα πρέπει να επιβεβαιώσει απαντώντας στο sms. Άρα, όσοι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού που τους έχει σταλεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς ή στο ΚΕΠ.
    3. Στην περίπτωση που κάποιος αναζητά ραντεβού στην πλατφόρμα και δεν εμφανίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμάει, παραδείγματος χάριν αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που είναι κοντά στην εργασία του, τότε μπορεί, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα, να επιλέξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
    4. Η αλλαγή επιβεβαιωμένου ραντεβού μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που υπάρχει αυτός ο περιορισμός είναι για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας.
    5. Εάν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει στο εμβολιαστικό κέντρο, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από ένα μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίων.

    Από την προηγούμενη Δευτέρα, που «άνοιξαν» τα ραντεβού για τους πολίτες, μέχρι και χθες (18/01) έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 υγειονομικούς.



    ΣΧΟΛΙΑ