• ΥΓΕΙΑ

    Προβληματισμός και ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική – Κάτω των 40 οι μισοί

    • NewsRoom
    Ελβετία


    Με ανησυχητικό ρυθμό συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ στην Αττική σημειώνονται, επίσης, μεγάλα νούμερα.

    Χθες, Τρίτη ανακοινώθηκαν συνολικά 196 κρούσματα, από τα οποία τα 82 εντοπίστηκαν στην Αττική, 10 από αυτά συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό που καταγράφεται στη χώρα από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

    Η χαλάρωση των μέτρων και η καλοκαιρινή διάθεση των πολιτών φαίνεται πως οδηγούν σε δεύτερο κύμα της επιδημίας.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αφορά ανθρώπους κάτω των 40 ετών, κάτι που έχει ρίξει και τον μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που νοσούν.

    Μάλιστα, αρκετά κρούσματα εντοπίστηκαν από ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν τα ελληνικά νησιά για διακοπές και επέστρεψαν ήδη στα αστικά κέντρα.

    Σημαντική μερίδα του πληθυσμού και συγκεκριμένα, οι νέοι δείχνουν να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία κατά του κορονοϊού, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους και τις αρμόδιες αρχές.

    Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Βατόπουλου προχθές, που είπε ότι «η νεολαία ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται», θεωρώντας πως επιδεικνύει αδιαφορία για τα μέτρα.

    Χαρακτηριστικό επίσης της ανησυχίας που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα είναι και η ανακοίνωση του ΙΣΑ, με την οποία «καλεί τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό» και «απευθύνει έκκληση, ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στην λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

    Κλειστά μπαρ και κλαμπ μετά τα μεσάνυχτα

    Η μη τήρηση των μέτρων σε κλαμπ και μπαρ, όπου συχνά δημιουργείται συνωστισμός οδήγησαν την κυβέρνηση σε επιβολή νέων μέτρων. Από χθες, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ και γενικότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλείνουν υποχρεωτικά στις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί, σε 15 περιοχές.

    Το πρώτο βράδυ των νέων μέτρων, στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν να ειδοποιούν τους πελάτες ότι πρέπει σταδιακά να αποχωρήσουν από τις 23:30, υπό το βλέμμα των αστυνομικών που περιπολούσαν για να δουν αν τηρούνται τα μέτρα.

    Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες, που επέλεξαν να αλλάξουν το ωράριο λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, ανοίγοντας από τις 8 το βράδυ.

    Ειδικότερα, το κλείσιμο αφορά καταστήματα:

    εστίασης
    διάθεσης ποτών
    τροφοδοσίας, κέιτερινγκ
    εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις, π.χ. για γάμους
    και διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
    *Εξαιρούνται τα ντελίβερι και το take away, που δεν αφορά ποτά.

    Σύψας: Δεν τηρούνται τα μέτρα

    Ο Νίκος Σύψας σχολίασε την άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική, λέγοντας πως το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε ΜΕΘ από άτομα που δεν είναι ηλικιωμένοι, σε συνδυασμό με την απειθαρχία στα μέτρα, έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

    «Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό το μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων που δεν είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

    Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση και δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο», είπε αρχικά ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πληθυσμού και η έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό.

    Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα.

    Ίσως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

    Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, οι επιστήμονες τους προβληματίζει ιδιαίτερα η αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία. Μέσα στον Αύγουστο έχει παρουσιαστεί σημαντική άνοδος με 162 άτομα να είναι σε νοσοκομεία, έναντι 111 ως το τέλος Ιουλίου, ενώ έχουν διπλασιαστεί οι περιπτώσεις που έχουν διασωληνωθεί σε ΜΕΘ, καθώς έχουν φτάσει τις 26 έναντι 12 στην αρχή του μήνα,

    Ο χάρτης των 196 κρουσμάτων (11/8/2020)

    20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

    6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

    82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

    42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

    4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

    2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

    2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

    2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας

    2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
    1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων

    2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

    2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

    1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς

    1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου

    2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων

    7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

    1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης

    2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

    2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

    4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

    5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας



    ΣΧΟΛΙΑ