• ΥΓΕΙΑ

    Πρώτη δόση AstraZeneca, δεύτερη Pfizer: Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός; Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες

    • NewsRoom
    Πρώτη δόση AstraZeneca, δεύτερη Pfizer: Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός; Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες


    Ο μικτός εμβολιασμός με πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer έδωσε εξαπλάσια επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα.

    Σύμφωνα με το Reuters, στη μελέτη συμμετείχαν 499 υγειονομικοί: 100 που εμβολιάστηκαν και με τα δύο εμβόλια (μία δόση από το ένα και μία από το άλλο), 200 που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν Pfizer/BioNTech και οι υπόλοιποι που έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

    Όλα τα εμβολιαστικά σχήματα έδειξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία εμποδίζουν τον ιό (στη συγκεκριμένη περίπτωση τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2) να εισέλθει στα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί, αλλά το αποτέλεσμα του μικτού εμβολιαστικού σχήματος έδειξε παρόμοιες ποσότητες εξουδετερωτικών αντισωμάτων με εκείνες που διαπιστώθηκαν στην ομάδα που έκανε κανονικά τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

    Η βρετανική μελέτη για πρώτη δόση AstraZeneca, δεύτερη Pfizer

    Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε τον περασμένο μήνα και μία βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία μία δόση AstraZeneca με δεύτερη δόση Pfizer παρήγαγε τις καλύτερες αποκρίσεις Τ-κυττάρων και υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων από τον αντίστροφο συνδυασμό πρώτης δόσης Pfizer και μετά AstraZeneca.

    Όπως σημειώνεται, τα στοιχεία αυτά έχονται να υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο την απόφαση πολλών χωρών να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις έναντι του εμβολίου της AstraZeneca για τη δεύτερη δόση, μετά τη σύνδεση του συγκεκριμένου εμβολίου με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

    Η νοτιοκορεατική μελέτη ανέλυσε επίσης την εξουδετερωτική δραστηριότητα του συνδυαστικού σχήματος και απέναντι στις μεταλλάξεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία αυτήν τη στιγμή, ανέφερε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KDCA).

    Καμία από τις ομάδες δεν έδειξε μειωμένη εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι της μετάλλαξης Άλφα, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, αλλά ο τίτλος εξουδετέρωσης ήταν μειωμένος κατά 2,5 έως 6 φορές έναντι των μεταλλάξεων Βήτα, Γάμμα και Δέλτα που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί τα εμβόλια της COVID-19 ΔΕΝ μπορούν να αλλάξουν το DNA μας



    ΣΧΟΛΙΑ