• ΥΓΕΙΑ

    Πώς σχετίζεται το βούρτσισμα των δοντιών με τον πιο θανατηφόρο καρκίνο

    • Έφη Τσιβίκα


    Η σοβαρή περιοδοντίτιδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με δύο σημαντικές επιστημονικές μελέτες. Τα βακτήρια που ευθύνονται για τη νόσο των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια, τα οποία μπορούν κάλλιστα να «εξολοθρευτούν» με το βούρτσισμα των δοντιών, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος, διαπίστωσαν Φινλανδοί ερευνητές.

    O παγκρεατικός καρκίνος είναι το τέταρτο αίτιο θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, και αν οι τάσεις που υπάρχουν σήμερα συνεχιστούν, το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου.  Λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης καθίσταται ο «δυσκολότερος» καρκίνος όσον αφορά στην ίαση και έχει χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

    Οι επιστήμονες ισχυρίζονται τα στοιχεία αυτά είναι η πρώτη απόδειξη ότι τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από το στόμα σε άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσουν την ανάπτυξη όγκων.

    Τα ευρήματα προστίθενται στην συνεχώς αυξανόμενη λίστα των καρκίνων που συνδέονται με την περιοδοντίτιδα.

    Μια σειρά από έρευνες τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα επισημάνει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στην προλήψιμη νόσο των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και στον καρκίνο του μαστού.

    Αρκετές άλλες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνου του πνεύμονα, της χοληδόχου κύστης και του φάρυγγα, καθώς και τον κίνδυνο για μελάνωμα.

    Τι έδειξε η 1η μελέτη

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα ανακάλυψαν ότι το βακτήριο Treponema denticola της περιοδοντίτιδας εκλύει ένα ένζυμο (Td-CTLP proteinase) που εντοπίζεται επίσης σε κακοήθεις όγκους του παγκρέατος.

    Το ένζυμο αυτό, διαπιστώθηκε ότι διευκολύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε υγιείς ιστούς, δημιουργώντας μεταστάσεις, ενώ επίσης μειώνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα αυτό να αδυνατεί να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό σώμα.

    Η μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει την ύπαρξη του συγκεκριμένου μηχανισμού, στον οποίο εμπλέκονται τα βακτήρια του στόματος.

    Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση British Journal of Cancer

    Τι έδειξε η 2η μελέτη

    Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 70.000 ενήλικες, οι Φινλανδοί ερευνητές, διαπίστωσαν μια σαφή σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και θνησιμότητας από καρκίνο, με την ισχυρότερη σύνδεση να καταγράφεται στον καρκίνο του παγκρέατος.

    Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Timo Sorsa, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Cancer.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Sorsa, αυτές οι μελέτες δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι λοιμογόνοι  παράγοντες των κεντρικών παθογόνων βακτηρίων που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα είναι ικανοί να εξαπλωθούν από το στόμα σε άλλα μέρη του σώματος, συμμετέχοντας σε κεντρικούς μηχανισμούς καταστροφής των ιστών που σχετίζονται με τον καρκίνο.

    Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια  χαμηλού βαθμού συστημική φλεγμονή, που σχετίζεται με την περιοδοντίτιδα, διευκολύνει τη εξάπλωση των στοματικών βακτηρίων και των λοιμογόνων παραγόντων τους σε άλλα μέρη του σώματος. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της περιοδοντίτιδας είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την στοματική αλλά και για τη γενική υγεία.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί – Δείτε πώς

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΟΣΠ φροντίζει για τη στοματική υγεία των ηλικιωμένων

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιδρύεται γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα

     



    ΣΧΟΛΙΑ