• ΥΓΕΙΑ

    Πολυανθεκτικά μικρόβια: 1626 θάνατοι στην Ελλάδα το 2018

    • NewsRoom


    Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τις νοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας, οι οποίες κοστίζουν χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας σε ετήσια βάση. Πρόσφατη πανευρωπαϊκή  μελέτη, η οποία περιελάμβανε και την Ελλάδα, έδειξε ότι 1 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 9,6%) που νοσηλεύονται, εμφάνισε κάποια λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια σε μια συγκεκριμένη ημέρα.

    Το απογοητευτικό αυτό στοιχείο ενισχύεται  ακόμη περισσότερο και από δημοσίευμα του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Lancet, το οποίο ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια έφτασε τους 1626 για το 2018. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και, δυστυχώς, η χώρα μας και οι υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας!

    Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε μέρα περίπου 100.000 νοσηλευόμενοι αναπτύσσουν κάποια νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ενωμένο Βασίλειο, ο Υπουργός Υγείας κάνει λόγο για περισσότερους από 50.000 θανάτους ενώ τα επίσημα στοιχεία του NHS «μιλούν» για το ¼ αυτών (13.455).

    Τέλος, η αντιμετώπιση  των νοσοκομειακών λοιμώξεων απαιτεί πρόσθετες δαπάνες που περιλαμβάνουν την παράταση των ημερών νοσηλείας, πρόσθετες υπηρεσίες (εξοπλισμός – αντιμικροβιακή θεραπεία, εργαστηριακές εξετάσεις), ανθρώπινους πόρους και μια σειρά άλλων υγειονομικών αλλά και κοινοτικών υπηρεσιών. Το άμεσο ιατρικό κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό και απειλεί τα συστήματα υγείας αλλά και ξεχωριστά τις υγειονομικές μονάδες  (ΕΕ: 7 δισ. EUR, ΗΠΑ: $ 28,4 έως 33,8 δισ., NHS: £ 1 δισ.) ετησίως. Αυτό βέβαια, αποτελεί ακόμα επαχθέστερο φορτίο για την χώρα μας, καθώς τόσο η οικονομική κρίση, οι ελλείψεις σε απαραίτητες υποδομές και υλικά, αλλά κυρίως η λόγω της κρίσης υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι και επιβαρυντικοί παράγοντες αλλά παράλληλα, και γενεσιουργά αίτια αύξησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

    Το αυτό τεράστιο θέμα στη χώρα μας, αποτελεί τον πυρήνα της θεματολογίας του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων που πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων στις 6-8 Νοεμβρίου 2019, στην Αθήνα.

    Η θεματολογία περιλαμβάνει, επίσης, θέματα που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την εμπλοκή των ασθενών και συνοδών τους, καθώς επίσης και τον κομβικό ρόλο των ΜΜΕ στη διάδοση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι επιστήμονες επικαλούνται τη ρήση του Sir William Osler «η Ιατρική αρχίζει από τον άρρωστο, συνεχίζεται με τον άρρωστο και τελειώνει στον άρρωστο».



    ΣΧΟΛΙΑ