• ΥΓΕΙΑ

    «Πέρασε» η τροπολογία για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα


    Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα που περνούν από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

    Η τροπολογία, η οποία εντάσσεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, θεσμοθετεί την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των ασθενών στη δαπάνη για τα φάρμακα. Ειδικότερα, το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία ολοκληρώνεται επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Βάσει των νέων δεδομένων, οι ασθενείς αντί για το 25% θα καταβάλουν το 12,5% και αντί για 10% το 5%. Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

     «Η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων, αλλά και ταυτόχρονα ελάφρυνση του κόστους που καταβάλουν οι πολίτες. Επιπλέον, παρέχει και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

    Η τροπολογία έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και ψηφίστηκε μαζί με το σχέδιο νόμου το απόγευμα της Πέμπτης.



    ΣΧΟΛΙΑ