• ΥΓΕΙΑ

    Παπαευαγγέλου: Στο 0,96 το Rt, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε περίπου 700 διασωληνωμένους

    • NewsRoom

    Βάνα Παπαευαγγέλου


    Σαφή ύφεση για δεύτερη εβδομάδα εμφανίζει η πανδημία και σαφή μείωση εμφανίζει και η θετικότητα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

    Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας όμως παραμένει υψηλό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός.

    Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται αισθητά, όμως παρατηρήθηκε σαφή μείωση στις νέες εισαγωγές έπειτα από 8 εβδομάδες. Στο 80% βρίσκεται η πληρότητα κλινών ΜΕΘ και 67% απλών κλινών.

    Το Rt είναι 0,96 κα αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε περίπου 700 διασωληνωμένους.

    Επίσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν έχουμε κανένα θάνατο σε άτομο που κόλλησε τον ιό μετά από 14 μέρες από την τρίτη δόση, είπε η καθηγήτρια.

    Αναφερόμενη στη μετάδοση από τα παιδιά, είπε ότι η τήρηση των πρωτοκόλλων έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά. Πρόσθεσε ότι τα παιδιά και κατά τις γιορτές θα πρέπει να κάνουν self test. Την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των εφήβων ήδη την βλέπουμε είπε, «με μείωση των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία».

    Τρίτη δόση εμβολίου  

    Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη για χορήγηση της 3ης δόση, γνωστοποιώντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιστατικό με σοβαρό σύμπτωμα όσων έλαβαν την 3η δόση, καθώς επίσης δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος σε άτομο που κόλλησε 2 εβδομάδες μετά την χορήγηση της 3ης δόσης.

    Συμπλήρωσε δε ότι είναι «σημαντική η 3η δόση για την μείωση της διασποράς στην κοινότητα».

    Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, είπε ότι θα αφορά μόνο όσους είναι ανοσοκοτεσταλμένοι και δεν θα αφορά τους υπόλοιπους πολίτες, εκτός κι αν με την πάροδο των μηνών τεθεί θέμα λόγω κάποιας νέας μετάλλαξης.

    Αναφερόμενη τέλος, στα κρούσματα σε παιδιά, η κα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά από 4 έως 18 ετών.

    Διαβάστε επίσης

    5.523 νέα κρούσματα, 81 θάνατοι και 708 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

    4,2 φορές πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον από τη Δέλτα, σύμφωνα με Ιαπωνική έρευνα



    ΣΧΟΛΙΑ