• ΥΓΕΙΑ

    Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ): Αναβρασμός μετά το «άκυρο» Ξανθού στις πρόσφατες εκλογές του


    Στα χαρακώματα βρίσκονται οι παρατάξεις που «κονταροχτυπήθηκαν» στις πρόσφατες εκλογές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, με την οποία ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεν επικυρώνει το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαρτίου.

    Το νεοεκλεγέν ΔΣ του ΠΙΣ, που απαρτίζεται κατά το πλείστον από μέλη της «γαλάζιας» παράταξης (ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ), η οποία  αναδείχθηκε από τις αρχαιρεσίες νικήτρια με 62%, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), χθες Πέμπτη, αφήνοντας αιχμές ως προς την αρμοδιότητα του υπουργού να ακυρώνει τέτοιου είδους διαδικασίες.

    «Η προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην πραξικοπηματική κίνηση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος ανέμενε τη Μεγάλη Πέμπτη για να εκδώσει την υπουργική απόφαση, ώστε να μη λάβει τη δέουσα δημοσιότητα. Από την τακτική αυτή και μόνο, καθίσταται σαφές ότι το νομίμως εκλεγμένο ΔΣ του ΠΙΣ προκαλεί φόβο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λόγω της έντονης και παρεμβατικής του δραστηριότητας, η οποία είναι ωφέλιμη για τους γιατρούς της χώρας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν οι Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και  Γεώργιος Ελευθερίου, ως πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, αντίστοιχα.

    Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από το… μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ (Αγωνιστικό Μέτωπο), με το Δημήτρη Βαρνάβα -αναφερόμενο στην παραπάνω ανακοίνωση- να κάνει λόγο για «πλαστογραφημένο» έγγραφο που εκφράζει αποκλειστικά τους «εκπεσόντες», κκ Εξαδάκτυλο Αθ. και Ελευθερίου Γ. και όχι το ΝΠΔΔ που έχει την επωνυμία «Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος», καθώς δεν φέρει σχετική σφραγίδα και αριθμό πρωτοκόλλου.

    «Ο ΠΙΣ θα εφαρμόσει την υπουργική απόφαση, η οποία κρίνει πως μετά τη νοθεία που έγινε, τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν και την απαράδεκτη τακτική που τήρησε ο αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος δεν υφίσταται νόμιμο και έγκυρο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ και ορίζει το ΔΣ που διενήργησε τις ακυρωθείσες εκλογές της 3ης/3/2019 να πραγματοποιήσει νέα εκλογή εντός δύο μηνών», αναφέρει ο κος Βαρνάβας, υπογράφοντας ως γγ του ΠΙΣ, ιδιότητα που έφερε πριν τις πρόσφατες εκλογές (στο νέο  ΔΣ ήταν μέλος).

    Οι ενστάσεις και η ακύρωση από τον υπουργό Υγείας

    Οι εκλογές της 3ης Μαρτίου, τέθηκαν εξαρχής υπό αμφισβήτηση, με υποψηφίους από την ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ (κοινός συνδυασμός των κεντροδεξιών γιατρών) που δεν εκλέχθηκαν, να καταθέτουν ενστάσεις στον ΠΙΣ, ζητώντας να γίνει εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων.  Η νέα καταμέτρηση έγινε, δίνοντας επιπλέον ψήφους σε ορισμένους υποψηφίους, εντούτοις, οι διαφορές ήταν τόσο μικρές, ώστε δεν επέφεραν αλλαγές στο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Παρόλα αυτά, ο υπουργός Υγείας, προχώρησε σε «ακυρωτική» υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε τη Μ. Πέμπτη, 25/04, αιφνιδιάζοντας κατά πολλούς το νεοεκλεγέν ΔΣ, το οποίο έκανε λόγο για «παράνομη απόφαση που επιχειρεί να νοθεύσει τη βούληση του ιατρικού σώματος της χώρας».

    Ο Ανδρέας Ξανθός, από την πλευρά του τόνισε ότι, με βάση τις προβλέψεις του νόμου,  η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί με το ίδιο εκλεκτορικό σώμα και άρα με τους ίδιους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στις παρατάξεις.

    «Η νομιμότητα της διαδικασίας στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού  Συλλόγου (ΠΙΣ)  ( 3-3-2019)  αμφισβητήθηκε με ενστάσεις που κατέθεσαν υποψήφιοι της παράταξης που κέρδισε την πλειοψηφία και όχι από προσκείμενους στην κυβέρνηση. Υπήρξαν καταγγελίες για αλλοίωση των αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας συγκεκριμένων υποψηφίων  οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, υπάρχουν αποφάσεις Ιατρικών Συλλόγων ( πχ. Πειραιά)  που μιλούν για «σκιές» και ζητούν «αποκατάσταση της ομαλότητας», είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πολλών εκλεκτόρων από όλη την Ελλάδα και από όλες τις παρατάξεις ότι έγιναν  ατασθαλίες και λαθροχειρία στις εκλογές, η διαβίβαση όλων των απαραίτητων πρωτότυπων εγγράφων στο Υπουργείο Υγείας  δεν πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκαν πολλαπλές πλημμέλειες και παρατυπίες που πλήττουν το κύρος της εκλογικής διαδικασίας και, αφού εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια, αποφασίστηκε η μη επικύρωση των αποτελεσμάτων και η επανάληψη των αρχαιρεσιών», ανέφερε σε σχετική δήλωση ο υπουργός Υγείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιατρικός Σύλλογος κατά Ξανθού: «Υπουργικό πραξικόπημα στα πρότυπα Ερντογάν»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ): Επί μια δεκαετία αποφάσιζαν οι μειοψηφίες



    ΣΧΟΛΙΑ