• ΥΓΕΙΑ

    Νέος πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ): Επί μια δεκαετία αποφάσιζαν οι μειοψηφίες

    Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου


    Για  μειοψηφίες, που καθόριζαν σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις του ΠΙΣ επί μία ολόκληρη δεκαετία, έκανε λόγο ο  νέος πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, παρουσία της α’ αντιπροέδρου Άννας Μαστοράκου και του γενικού γραμματέα Γιώργου Ελευθερίου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός αυτό, οδήγησε σε λάθος χειρισμούς σημαντικών ζητημάτων, με αποτέλεσμα να «χαθούν ευκαιρίες», όπως η δυνατότητα μετατροπής του ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο και της συμμετοχής των γιατρών στην κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων.

    Ο νέος πρόεδρος του ΠΙΣ, αναγνώρισε ωστόσο ότι οι υπηρεσίες του Συλλόγου λειτουργούν πολύ καλύτερα από ό,τι ο ίδιος περίμενε και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, κυρίως από την 1η Απριλίου, που ο Σύλλογος αναλαμβάνει αρμοδιότητες των Περιφερειών, όπως οι άδειες άσκησης επαγγέλματος και οι εξετάσεις ειδικότητας.

    Αναφερόμενος στην προσέγγιση της νέας διοίκησης, ο κ. Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε «φιλελεύθερος και ρεαλιστής», τονίζοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας του θα βασίζεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις περί λαθών στην καταμέτρηση των ψήφων, διαβεβαίωσε πως όλα έχουν γίνει με καθόλα σύννομο τρόπο. Τόνισε δε ότι  η ανακαταμέτρηση των ψήφων δεν επέφερε καμία μεταβολή στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο διαμορφώθηκε στο 62% υπέρ της παράταξής του.

    Ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον του κλάδου και ειδικότερα για το μέλλον των ΤΟΜΥ και του Οικογενειακού Γιατρού, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται μετά το 2020 που θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είναι η θετική τους αξιολόγηση.

    Μιλώντας για τη μεταρρύθμιση στην Α/βάθμια Φροντίδας Υγείας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, έκανε λόγο για “μεγάλη αλλά ατελέσφορη προσπάθεια” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του και για τη λειτουργία της Β/βάθμιας, μετά τις 2.000 αποχωρήσεις γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελλείψεις φαρμάκων: Νέο «όπλο» στη φαρέτρα του ΕΟΦ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και από ιδιώτες γιατρούς η συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους



    ΣΧΟΛΙΑ