• ΥΓΕΙΑ

    Πανδημία: Τι λένε ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο


    Τα παιδιά μεταδίδουν σπάνια την Covid-19 μεταξύ τους ή σε ενήλικες και πολλά σχολεία, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούν τις κατάλληλες οδηγίες φυσικής απόστασης και λαμβάνουν υπόψη τα ποσοστά μετάδοσης στην κοινότητά τους, μπορούν και πρέπει να ανοίξουν ξανά το φθινόπωρο.

    Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγουν οι Benjamin Lee, M.D. και William V. Raszka, Jr., MD, ειδικοί παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Κολέγιο Ιατρικής Larner του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, σε άρθρο τους στο Pediatrics, το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑD).

    Οι συγγραφείς βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος του περιοδικού, με τίτλο «Η COVID-19 στα παιδιά και η δυναμική της λοίμωξης στις οικογένειες» και σε τέσσερις άλλες πρόσφατες μελέτες που εξετάζουν τη μετάδοση της Covid-19 από και μεταξύ των παιδιών.

    – Στη νέα μελέτη, η Klara M. Posfay-Barbe, MD, μέλος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα νοικοκυριά στα οποία ζούσαν 39 παιδιά στην Ελβετία, που είχαν μολυνθεί από τον Sars-Cov-2. Η ανίχνευση των επαφών αποκάλυψε ότι μόνο σε τρία από αυτά (8%) ήταν παιδί το ύποπτο κρούσμα που μετέδωσε την νόσο, με την έναρξη των συμπτωμάτων να προηγείται της ασθένειας των ενηλίκων εντός του νοικοκυριού.

    – Σε μια πρόσφατη μελέτη στην Κίνα, η ιχνηλάτιση έδειξε ότι, από τα 68 παιδιά με Covid-19 που εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Γυναικών και Παιδιών του Qingdao, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020, το 96% ήταν επαφές ενηλίκων εντός του σπιτιού που είχαν προσβληθεί προηγουμένως. Σε άλλη μελέτη στην Κίνα, 9 στα 10 παιδιά που εισήχθησαν σε αρκετά επαρχιακά νοσοκομεία εκτός του Wuhan κόλλησαν την Covid-19 από έναν ενήλικα, με μόνο μία πιθανή μετάδοση από παιδί σε παιδί, με βάση τον χρόνο έναρξης της νόσου.

    – Σε γαλλική μελέτη, ένα αγόρι με Covid-19 εξέθεσε στην ασθένεια πάνω από 80 συμμαθητές του, σε τρία σχολεία. Εντούτοις, κανένα δεν την κόλλησε. Η μετάδοση άλλων αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, ήταν συχνή στα σχολεία.

    – Σε μελέτη στη Νέα Νότια Ουαλία, 9 μολυσμένοι μαθητές και 9 άτομα από το προσωπικό σε 15 σχολεία εξέθεσαν συνολικά 735 μαθητές και 128 υπαλλήλους στην Covid-19. Μόνο δύο δευτερογενείς λοιμώξεις προέκυψαν, εκ των οποίων η μία μεταδόθηκε από ενήλικα σε παιδί.

    «Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά», δήλωσε ο Δρ Raszka. «Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία. Μετά από έξι μήνες, έχουμε πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και φαίνονται λιγότερο μολυσματικά. Υπεύθυνος για την άνοδο της καμπύλης είναι ο συγχρωτισμός των ενηλίκων και η μη τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας».

    Όπως ο ίδιος σημείωσε, τα αυξανόμενα κρούσματα μεταξύ ενηλίκων και παιδιών σε 883 εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών του Τέξας, όπου έχουν καταγραφεί 894 περιπτώσεις Covid-19 μεταξύ μελών του προσωπικού και 441 μεταξύ παιδιών, μπορεί να παρερμηνευθούν.

    «Υπάρχει ευρεία μετάδοση της Covid-19 στο Τέξας σήμερα, με πολλούς ενήλικες να συγχρωτίζονται χωρίς να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση ή να φορούν μάσκες. Ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμη τη δυναμική της επιδημίας, είναι απίθανο τα βρέφη και τα παιδιά που βρίσκονται στην παιδική μέριμνα να οδηγούν στην αύξηση. Με βάση τα στοιχεία, είναι πιο πιθανό οι ενήλικες να μεταδίδουν τη μόλυνση στα παιδιά, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων», τόνισε.

    Σύμφωνα με τους συντάκτες, το ότι τα παιδιά δεν είναι σημαντικοί φορείς της νόσου υποστηρίζεται και από μαθηματικά μοντέλα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η ευρεία χρήση υφασμάτινων μασκών σε ολόκληρη την κοινότητα είναι πολύ καλύτερες στρατηγικές για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας και ότι η συνεισφορά του κλεισίματος των σχολείων είναι μικρή. Όπως τονίζουν, το γεγονός ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει ξανά σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην Ιαπωνία χωρίς να παρατηρηθεί αύξηση της μετάδοσης στην κοινότητα αποδεικνύει την ακρίβεια των μοντέλων.

    «Το άνοιγμα των σχολείων με ασφαλή τρόπο αυτό το φθινόπωρο είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών», γράφουν οι συντάκτες. «Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να ελαχιστοποιήσουμε το δυνητικά σοβαρό κοινωνικό, αναπτυξιακό και υγειονομικό κόστος που τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να υφίστανται μέχρι να αναπτυχθεί και να διανεμηθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, ή εάν δεν επιτευχθεί αυτό, έως ότου φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης», καταλήγει το άρθρο.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ