• ΥΓΕΙΑ

    Β. Κικίλιας: Προχωράμε οργανωμένα και δομημένα στην ανάπτυξη ενός δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

    • NewsRoom
    Βασίλης Κικίλιας: Πίσω από το εμβόλιο δεν κρύβεται τίποτα άλλο εκτός από την ελευθερία


    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε σε δήλωσή του ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα να αφήσει πίσω της την περίθαλψη που έχει ως επίκεντρο τα νοσοκομεία και να στραφεί συνολικότερα στην ανάπτυξη δικτύων και δράσεων Δημόσιας Υγείας, «οικοδομώντας το μέλλον με Οικογενειακούς Ιατρούς».

    «Όταν ανέλαβα τον Ιούλιο του 2019 το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, το πρώτο μου μέλημα ήταν να καταρτιστεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο, εφαρμόσιμο και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο, με το οποίο θα γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που θα πετύχει αυτό στο οποίο απέτυχαν όλες οι προηγούμενες προσπάθειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες: να αλλάξει στη συνείδηση του Έλληνα η λογική του “είμαι καλά, γιατί να πάω στον γιατρό;” και “όταν αρρωστήσω, θα πάω απευθείας στο νοσοκομείο”», ανέφερε επίσης ο υπουργός.

    «Τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε το νομοσχέδιό μας για τη Δημόσια Υγεία και τον προηγούμενο μήνα, παρουσία του γενικού διευθυντή του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Ηans Kluge, παρουσιάσαμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το 5ετές Σχέδιο Δράσης, η χρηματοδότηση του οποίου έχει εξασφαλιστεί από 4 ταμεία και θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει πως με την αναβάθμιση του ρόλου των οικογενειακών ιατρών και των διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας, προχωράμε οργανωμένα και δομημένα στην ανάπτυξη ενός δικτύου ΠΦΥ, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο την Πρόληψη και καταλήγει: «Με τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων (screening) θα μπορούμε να “προλαβαίνουμε” την εκδήλωση νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης έτσι ώστε πολλοί συμπολίτες να μη χρειάζεται να φτάνουν στα νοσοκομεία μας, αρκετές φορές σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης, με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

    Διαβάστε επίσης:

    Κικίλιας: Ευχαριστώ τους λοιμωξιολόγους για την προσφορά τους στα νοσοκομεία

    Νοσοκομειακός γιατρός καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για «φακελάκι»

    AstraZeneca: Αποτελεσματικό το εμβόλιο ως τρίτη ενισχυτική δόση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ