• ΥΓΕΙΑ

    Οδηγός «επιβίωσης» από τον κοροναϊό


    Σε… συναγερμό έχει τεθεί από χθες Τετάρτη (26/2/2020) η χώρα μας, οπότε και επιβεβαιώθηκε το 1ο κρούσμα κοροναϊού COVID19    εντός των συνόρων της. Οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και διαχειρίζονται τη νέα «απειλή» ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του 1ου κρούσματος, ο  υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι» και συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία.

    Ύψιστης σημασίας είναι, ωστόσο, ο ρόλος των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους οικείους τους και να συμβάλουν ενεργά στον περιορισμό της διασποράς του ιού στον πληθυσμό, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν εκδώσει οι επίσημοι φορείς.

    Τα μέτρα πρόληψης

    Το υπουργείο Υγείας συνιστά στους πολίτες:

    -Να πλένουν συχνά και σχολαστικά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

    -Όταν βήχουν ή φταρνίζονται, να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και να πλένουν αμέσως μετά τα χέρια τους.

    -Να απορρίπτουν το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

    -Να αποφεύγουν τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

    -Να πλένουν τα χέρια τους: όταν μαγειρεύουν, όταν φροντίζουν ασθενείς, όταν έρχονται σε επαφή με ζώα.

    -Να εμπιστεύονται τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή τους.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας απαιτείται στα υγιή άτομα μόνο εάν φροντίζουν ένα άτομο με υποψία μόλυνσης COVID-19 καθώς και εάν βήχουν ή φταρνίζονται. Σε κάθε περίπτωση, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συχνό καθαρισμό των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με σαπούνι και νερό.

    Ποια είναι τα συμπτώματα

    Το πιο κρίσιμο ζήτημα για την υγειονομική ασφάλεια στη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι η έγκαιρη ανίχνευση τυχόν άλλων κρουσμάτων, έτσι ώστε να περιοριστεί ο ιός πριν κάνει διασπορά στον πληθυσμό. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες τη συμπτωματολογία του κοροναϊού, η οποία περιλαμβάνει: πυρετό, βήχα, δύσπνοια, μυαλγία, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, ρινόρροια, διάρροια, ναυτία και έμετο.

    Τι πρέπει να κάνουν όσοι εμφανίζουν συμπτώματα

    Το υπουργείο Υγείας συνιστά τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, να επικοινωνούν με το γιατρό τους ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και να παραμένουν σπίτι τους.

    Αν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, να ενημερώνουν αμέσως το πλήρωμα και να αναζητούν ιατρική βοήθεια.

    Οι ειδικοί συνιστούν, τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτωματολογία ακόμα και αν δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή να παραμένουν στο σπίτι τους και αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν να συμβουλευτούν το γιατρό τους ή να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ.

    Εφόσον πληρούν τα κριτήρια ορισμού πιθανού κρούσματος θα παραπεμφθούν στο αρμόδια για την περιοχή τους νοσοκομείο αναφοράς για τον εργαστηριακό έλεγχο επιβεβαίωσης/αποκλεισμού της νόσου.

    Τα 13 νοσοκομεία αναφοράς 

    Τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), περιλαμβάνουν τα «βασικά νοσοκομεία αναφοράς» αλλά και τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε ετοιμότητα ως «αναπληρωματικά», σε περίπτωση που τα πρώτα εμφανίσουν πληρότητα:

    1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

    2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

    3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

    5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

    6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

    Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

    7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

    Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, τα παραπάνω νοσοκομεία διαθέτουν εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίσουν κρούσματα, ή ύποπτα κρούσματα του κοροναϊού COVID-19.

    Επιπλέον, έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

    Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ